TALOYHTIÖN TOIMENKUVA
Perinteisesti taloyhtiön toimenkuvana on käsitetty asuinrakennusta ja yhteisöä, jonka tavoitteena on tuottaa kohtuuhintaisia asuinpalveluita. Tämän asuinpalvelumuodon korkein päätäntäelin on yhtiökokous. Yhtiökokousten välillä korkeinta päätäntävaltaa hoitaa yhtiökokouksen valitsema hallitus.
Taloyhtiöt ovat kautta aikojen olleet markkinahenkilöiden aktiivin toiminnan kohteita. Taloyhtiöiden etujärjestöt ovat kiitettävästi olleet markkinoinnin taustalla. Meille luodaan tarpeita ja mielikuvia, jotka muka kuuluvat asunto-osakeyhtiön toimintaan.
Taloyhtiön suurimpia kustannuseriä ovat lämmitys-, vesi ja jätevesi sekä sähkökustannukset. Viime aikoina jätehuollon kustannukset jätelajitteluvaatimusten myötä ovat selkeästi lisääntyneet. Erityisesti kiinteiden kustannusten johdosta jäteastiahankintojen muodossa.
Hyvin hoidetussa taloyhtiössä pidetään huolta rakennus- ja piha-alueista. Nämä toimenpiteen aiheuttavat huolto – ja ylläpitokustannuksia. Oikein suoritetut valinnat ja toimenpiteet tuovat tullessaan asuinmukavuutta.
Edellä kerrotut menoerät voidaa jakaa välttämättömiin ja valinnaisiin kustannuksiin. Välttämättömät kulut tuli tuossa jo aiemmin lueteltua. Valinnaisia kustannuksia ovat mm. kiinteistönhoito, siivous, isännöinti ja vakuutuskulut. Näiden osalta taloyhtiö joutuu harkitsemaan palveluiden hinta/laatusuhdetta.
Valinnaisten menoerien palvelutuottajista päättäminen vaatii hallituksilta tarkkuutta. Läheskään aina ei pidä valita näennäisesti halvinta tuotetta tai palvelua. Tuotteen palvelukuvaukseen ja aikaisempien asiakkaiden tyytyväisyys tai tyytymättömyys on hyvä selvittää.
Ei haksahdeta markkinahenkilöiden kikkoihin ja mielikuviin ehdottoman ”tarpeellisesta” tuotteesta. Laatuvaatimukset ja takuuvastuut on syytä aina huomioida.
Olen esimerkin luontoisesti ottanut laajasta valikoinnista kaksi tuotetta, joiden hankintaa en katso kuuluvan taloyhtiön toimenkuvaan. Postipakettitoimitukset ala-aulan laatikostoihin ja sydäniskurihankintaa, vaikkakaan kustannukset eivät ole suuria, en katso kuuluvan taloyhtiön toimenkuvaan.
Markku Lehtinen
(Kuvat on siepattu esitteistä)
————————————————————————————————————— Muokattu versio
ASUMISKUSTANNUSTEN HALLINNASTA Lähetetty Tamperelainen, Pirkkalainen ja SydänHäme lehteen 02022022
Perinteisen taloyhtiön toimenkuvana on käsitetty asumismuotoa, jonka tavoitteena on tuottaa kohtuuhintaisia asumispalveluita.Tämän asumisyhteisön ylin päätäntäelin on yhtiökokous. Yhtiökokousten välillä päätäntävaltaa käyttää yhtiökokouksen valitsema hallitus.
Taloyhtiöt ovat kautta aikojen olleet markkinahenkilöiden aktiivin toiminnan kohteita. Taloyhtiöiden etujärjestöt ovat kiitettävästi olleet markkinoinnin taustalla. Meille luodaan tarpeita ja mielikuvia, jotka muka kuuluvat asunto-osakeyhtiön toimintaan ja toimenkuvaan.
Taloyhtiön suurimpia kustannuseriä ovat lämmitys-, vesi ja jätevesi sekä sähkökustannukset. Viime aikoina jätehuollon kustannukset jätelajitteluvaatimusten myötä ovat selkeästi lisääntyneet. Edellä kirjattujen kustannuserien maksutariffeihin taloyhtiöt eivät pysty vaikuttamaan. Kulutuksen pienentäminen on ainoa vaihtoehto.
Hyvin hoidetussa taloyhtiössä pidetään huolta rakennus- ja piha-alueista. Nämä toimenpiteet aiheuttavat huolto – ja ylläpitokustannuksia. Harkiten suoritetut valinnat ja toimenpiteet tuottavat asuinmukavuutta sekä pitkässä juoksussa säästöjä.
Taloyhtiön menoerät voidaan jakaa pakollisiin ja valinnaisiin kustannuksiin. Pakolliset kulut tuli tuossa jo aiemmin lueteltua. Valinnaisia kustannuksia ovat mm. kiinteistönhoito, siivous, isännöinti ja vakuutuskulut. Näiden osalta taloyhtiö joutuu harkitsemaan palveluiden hinta/laatusuhdetta.
Valinnaisten menoerien palvelutuottajista päättäminen vaatii hallituksilta tarkkuutta. Läheskään aina ei pidä valita näennäisesti halvinta tuotetta tai palvelua. Tuotteiden palvelukuvaukset ja asiakkaiden tyytyväisyys tai tyytymättömyys on hyvä selvittää.
Muistetaan, että ei haksahdeta markkinahenkilöiden kikkoihin ja mielikuviin ehdottoman ”tarpeellisista” tuotteesta. Laatuvaatimukset ja takuuvastuut on aina syytä huomioida. Säästöä syntyy harkinnalla, kokemuksella ja ammattimaisuudella. Jos päättäjillä ei ole tietoa, muistetaan ”kysyvä ei tieltä eksy”.
Markku Lehtinen Tampere
Julkaistu Tamperelainen ja Pirkkalainen lehdessä 09022022.