PÄÄTÖSTENTEKO ON TAITOLAJI
Suunnittelu-, rakennus- sekä korjaushankkeiden päätöksentekoprosessit oli kysymyksessä kunnan, valtion tai yksityisen sektorin hankkeista, ei pidä ryhtyä harkitsemattomasti. Valmistelutyöt jäävät toisinaan varsin pintapuolisiksi, hosumisesta ja tietotaidon puutteesta johtuen. Päättäjien vastuun alkaa, kun harkintavaiheen ajatus hankkeesta on todettu eteenpäinviemisen arvoiseksi, laitettu ”paperille”. Vasta sen jälkeen, jos myönteiset seikat voittopuolisesti puoltavat hankkeeseen ryhtymistä, tuodaan ajatus päättäjille päätettäväksi. Tähän mennessä ei tarvita konsulttiapua, terveen järjen käyttäminen riittää.
Paneudun ohessa Tampereen kaupungin kaavoitus ja rakennusprojekteihin. Kaupunkiympäristössä on kohteita, joihin ei pitäisi kajota. Luonnontilaiset virkisty- ja harrastusalueet, keskusta- ja koskimaisema sekä pitkään käytössä hyviksi koetut tieliikenneyhteydet pitäisi jättää rauhaan. Tulisi suuntautua nykyisten asuinalueiden kehittämiseen ja palvelujen parantamiseen.
Kunnat ja hyvinvointialueet käyttävät satojatuhansia euroja konsulttien tutkimuksiin ja hankesuunnitelmiin jo ennen kuin virallisesti hankkeista päätetään. Kuka ottaa vastuun mahdollisista virhearvioinneista, tilaaja vai konsultti, ei kumpikaan. Konsultin selän taakse piiloutuminen on helppoa. Konsultit taas voivat vedota perus- ja tavoitetietojen puutteeseen.
Hankkeiden läpinäkyvyys on välttämätön. Väkisin runnottujen kaavoitus- ja rakennussuunnitelmien eteenpäinvieminen on yleistä Tampereen kaupungin hallinnossa.
Maksajien mahdollisuus kannanottoihin ennen toteutuspäätöksiä, jo alkuvaiheessa, on olematon. Kun kaikki on valmista hankkeen aloittamiselle, järjestetään maksajille tiedotustilaisuuksia, kuulemistilaisuuksia, joilla ei ole sanottavaa merkitystä hankkeen aloittamiseen tai lopputulokseen.
Milloin ja miten hankkeet pitäisi toteuttaa? Terveen järjen käyttäminen olisi toki suotavaa. Päättäjien olisi hyvä sisäistää keiden varoja ollaan käyttämässä, minkälaisia vaikutuksia hankkeilla on kaupunkikuvaan, luontoon sekä mitä vaikutuksia niistä seuraisi kansalaisten asumiseen, liikkumiseen ja palveluiden saantiin. Edellisten näkökohtien lisäksi hankkeen taloudelliset vaikutukset on huomioitava pitkässä juoksussa. Velkaa velan päälle ei pidä ottaa.
Miten hankkeet sitten pitäisi toteuttaa, no se on sitten ihan oma juttunsa. Hankkeiden talouskysymykset, sijoituspaikat ja ajoitukset, urakoitsijoiden valinnat, valvontatyöt, tarkastukset sekä lopputulosten vastaanottaminen ja takuutöiden hyväksyntä ovat aivan oma taitolajinsa. Rakennusvirheiden korjaaminen johtaa valitettavan usein uusiin virheisiin, joita urakoitsijan valintaprosessit ruokkivat.
Hämeenpuistoon, Härmälän leirintäalueeseen, Iidesrantaan, Kaupunkikeskustaan ja golfkenttään kohdistuvat kaavoitushankkeet ovat pahemmasta päästä pilaamassa luontoa ja Tampereen perinteistä kaupunkikuvaa.
Olisi hyvä luopua ajatuksesta, ”kun sinä olet saanut, minunkin pitää saada”.
Lähetetty Aamulehteen ja Tamperelaiseen 07022024 muunneltuna.
Julkaistu Tamperelaisessa 14022024.
Kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia. Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin. If necessary, I only respond to comments in Finnish.