SOTE KERTOMAA NYKYSUOMESTA
Elämä on toisinaan rankkaa. Kun sairaus iskee, se muuttuu vielä rankemmaksi. Halutessasi päästä terveyskeskuslääkärin pakeille, saada rohtoja, tilanne eikun pahenee. Tämä on tositarina nykyajasta pyrkiessäsi puhelimella lääkäriin Tampereella Hatanpään terveysasemalle.
Ensimmäisessä vaiheessa sinun pitää vakuuttaa sairaanhoitaja, että olen hoidon tarpeessa (hoidontarpeen arviointi). Arviointikeskusteluun pääseminen ei ole aivan yksinkertaista. Puhelinvastaajan nauhaviestissä kerrottiin ”olet jonossa paikalla 9, voit odottaa tai valita numeron 1 ja sinulle soitetaan vuorollasi”.
Kun odotin vuoroani reilun puolituntia, olin päässyt jonotuspaikalle 3. Hetken päästä kuuluu viesti ”Keskuksessamme on ruuhkaa, valitse numero 1 niin soitamme sinulle vuorollasi” ja puhelu katkeaa, koska en ehtinyt valita numeroa 1. Tässä vaiheessa tulee sanottua per..le.
Kun pulssi on laskenut, soitan uudelleen. Jihuu, pääsen jonotuspaikalle 6. Puolentunnin kuluessa olen päässyt jonotuspaikalle 2. Tässä vaiheessa keskuksessa on taas ruuhkaa ja pitää valita numero 1, takaisinsoittopyyntö tai puhelu katkeaa. Tällä kerralla olin vikkelämpi ja ehdin varata takaisinsoittopalvelun.
Odottelen, odottelen ja odottelen. Puhelun katketessa, minulle kerrottiin nauhalta ”sinulle soitetaan vuorollasi”. Odotin vuoroani reilun tunnin, sitten puhelin pärähti ja minua lykästi, sain ”peruutuspaikan”.
Koko tämä soittoprosessi kesti yli kaksi tuntia. Edellisellä kerralla kävin läpi samantapaisen prosessin. Silloin soittopäivä oli perjantai. Sairaanhoitaja soitti minulle seuraavana maanantaina.
Sairaudenhoidon pitäisi olla potilaslähtöistä. Sairaanhoitajan ja päivystävän lääkärin arviot potilaan todellisesta terveydentilasta tuovat yhtälöön monta kysymysmerkkiä puhelinarvauksen muodossa.
Kaksi kysymystä nousee päällimmäiseksi. Hoitaako vain yksi henkilö potilaiden puhelinhaastattelupalvelua ja miksi pitää kertoa muunneltua totuutta takaisinsoittopalvelun toimivuudesta.
Edellä kerrottu on arkitodellisuutta terveyskeskusbyrokratian koukeroista. Tuolloin hoitohenkilöstö ei olut lakossa. Arvostan suorittavaa työtä tekevää ammattikuntaa sekä toivon edunvalvontatyön johtavan palkkauksen ja työolojen kohentumiseen.
Markku Lehtinen, Tampere
(Julkaistu Tamperelainen lehdessä 18052022 ja Aamulehdessä 19052022)