Keskustelu osakkaiden osallistumis aktiivisuudesta Taloyhtiöiden hallintoon, yhtiökokouksiin, on aina ajankohtainen aihe. Marras-joulukuu on vilkasta yhtiökokous aikaa. Kokouksissa päätetään yhtiöiden yhteisistä asioista, joilla on taloudellisia seuraamuksia osakkaille. Taloyhtiöiden osakkaat muodostavat hyvin laajan kirjon yhteiskuntamme jäsenistä. Osa osakkaista saa itsensä liikkeelle vain, kun yhtiössä ollaan päättämässä suurista, rahaa vaativista remonteista.

Hallituksen jäseniksi ei yleensä ole kovasti tungosta. Ei ole mieltä vaihtaa hallitusta toistuvasti ”vaihtamisen ilosta” ei ainakaan kokonaan, koska siitä kärsii hallitustyön pitkäjänteisyys. Poikkeustapauksia tosin toisinaan tulee vastaan. Jos hallitus toimii passiivisesti, eikä ajattele muuta kuin kulujen pienentämistä, voi olla syytä harkita muutoksia hallituskokoonpanoon. Perustelen tätä sillä, että halvin palveluntuottaja ei aina ole pitkässä juoksussa paras vaihtoehto.

Itse riittoisia hallitusehdokkaita, tyrkkyjä, itsensä ehdottajia ja niitä joiden ajatuksena on saada vain hyvää tienestiä vuokratuloista, kannattaa pyrkiä välttämään päätöksentekijöiksi. Ajatusta mahdollisimman edullisesta vastikkeesta, taloyhtiön rakennuksen ja pihapiirin hyvinvoinnin kustannuksella, pitäisi vieroksua.

Joka ryhtyy hallituksen jäseneksi, se ”leikin kestäköön”. Heidän tulee viime kädessä myös kantaa vastuunsa. Kouluttautuminen ko. tehtävään on tarpeen, jos perustietämyksessä on puutteita. Matkan varrella tulee vastaan monenlaista yrittäjää, jotka pyrkivät hyödyntämään ”rahastamaan” yhtiön käyttövaraoja.

Valitettavasti hallituksissa on joskus henkilöitä, jotka manipuloivat muut hallituksen jäsenet toimimaan oman mielipiteensä mukaan. Tuolloin rajoittuu hallituksen sisäinen keskustelu ja päätösvaihtoehdot käyvät vähiin.

Hallituksen jäsenet joutuvat toisinaan käyttämään runsaastikin omaa vapaa aikaansa taloyhtiön asioiden hoidossa. Kokouspalkkiot ovat pääsääntöisesti minimaaliset. Palkkioissa pitäisi huomioida tehdyn työn määrä.

Valittaminen osakkaiden passiivisuudesta ei pelasta yhtiötä. Jonkun on kuitenkin toimittava toimeenpanevana ”moottorina”. Yhtiökokous on se foorumi, jossa viime kädessä ratkaisevat päätökset tehdään. Uutena suuntauksena näyttää olevan ammattilaisten valitseminen hallitusten jäseniksi.

(kuva; Oma otos)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up