Koronavirus on riehunut jo lähes vuoden. Alkuvaiheista lähtien on todettu kriisivalmiuden ja niihin liittyvien materiaalien valmiusvarastojen olevan huolestuttavan olemattomat.
Meni pitkä tovi, ennenkuin maassamme saatiin hengityssuojaimia ja käsidesiä kauppojen hyllylle. Nämä seikat mielestäni kertovat, miten alkeellisesti maamme väestönsuojeluvalmiutta on hoidettu.
Olemme joutuneet elämään karanteenissa. Koululaiset ja työssäkäyvät ovat joutuneet etätöihin. Ikäihmiset, joista moni on yksin ja vailla juttukaveria, ovat joutuneet kokemaan henkisesti rasittavia aikoja. Kaikille eivät ole yksinkertaisia asioita sometus tai niihin liittyvien laitteiden käyttö. Toisaalta monella ei ole edes varaa latteiden hankintaan. Eläminen ja arjen askareet, kaupassakäynti sekä yhteydenpitäminen läheisiin ovat tuottaneet vaikeuksia. Koronatilanteen pitkittymiseen koko maapallolla ovat vaikuttaneet puutteelliset liikkumisrajoitukset. Aluksi suhtauduttiin välinpitämättömästi taudin vakavuuteen, joka myös lisäsi sen leviämistä.
Miten maamme hallitus on toiminut. Se on käyttäytynyt kuten metsästäjä, joka on yrittänyt saalistaa hirveä haulikolla, roiskinut sinne tänne vääränlaisin menetelmin. Hallituspuolueet ovat pyrkineet keräämään irtopisteitä puutteellisilla rajoituksilla. Rajoja on pidetty auki leväperäisesti, ihmisiä on päästetty tutkimatta maahamme mm. pahoilta Koronan saastuttamilta alueilta. Maamme sisäisiä liikkumisrajoituksia ei ole toteutettu kuin minimaalisesti. Kokoontumisrajoitukset ovat olleet vaatimattomia. Näistä kaikista rajoituksiin liittyvistä toimenpiteistä ovat mediassa saaneet äänensä kuulumaan hallituksen siipeilijät, ne jotka eivät ole ymmärtäneet rajoitusten myönteisiä vaikutuksia tautitilanteen helpottamiseen. 
Taloyhtiöt ovat myös joutuneet noudattamaan tapaamisrajoituksia. Keväällä moni yhtiö siirsi yhtiökokouksensa syksyyn. Hallitukset ovat joutuneet toteuttamaan kokouksiaan mm. Teams palavereissa.  Päätösten tekeminen nykytekniikalla on osoittautunut hyödylliseksi, toimivaksi, aikaa säästäväksi ja samalla on säästytty kokousmatkojen pysäköintimaksuilta. Tämä kokouskäytäntöjen ”kokeilu” saattaa tulevaisuudessa muuttua ainakin osittain käytännöksi.
Nykyisessä tilanteessa, taudin ollessa vielä ”päällä”, meidän tulisi taloyhtiöissä tarkastella laajemminkin kriisinhallintatilanteita. Miten voimme ennakoida ja varautua tulevaisuuden ongelmatilanteisiin. Onko taloyhtiöiden talosuojelukalusto ajan tasalla ja miten voimme kehitellä valmiusvarastoja? Ovatko väestönsuojat riittävät turvaamaan asukkaiden turvallisuuden? Meidän pitäisi vaatia kunnilta kuuluvuudeltaan parempia väestöhälyttimiä. Tampereella on kuntasuunnitelmissa hankkeita rakentaa lisää maanalaisia autojen pysäköintiluolia. Nykyisten ja suunniteltujen pysäköintiluolien muuntamista monikäyttösuojiksi tulisi ottaa suunnitteluun ja ryhtyä toteutustoimenpiteisiin.
Meidän on tiedostettava tosiasia, etteivät kriisitilanteet pääty Koronaan. Väestönsuojia tarvitaan ja niiden tulee olla käytettävissä heti, kun kansalaisten henki on uhattuna. Väestön suojaamiseksi tarvitaan uudet selkeät ohjeet ja riittävät varmuusvarastot. Sometus opastusta tarvitsevat erityisesti ikäihmiset.
Näitä toimenpiteitä varten meidän tulee valita vastuunsa tuntevia päättäjiä.

 

(Kuvat ovat omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up