VIIHTYISÄÄ, ASUINMUKAVUUTTA
Näin lämmityskaudella taloyhtiöissä käydään toisinaan vääntöä sopivista asuinhuoneiden lämpötiloista.
Pirkanmaan Kiinteistöviestissä 4/2021 toteaa Motiva Oy:n asiantuntija seuraavaa; ”Oikeat lämpötilat ovat lähtökohta mukavaan ja energiatehokkaaseen asumiseen. Lämpötila 20 – 22 astetta on sopiva oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa makoisimmat unet tulevat astetta tai paria pienemmässä lämpötilassa”.
Rakennusmääräyksien mukaan asuntojen sisäilman suosituslämpötila on 21-22 astetta. Mainittu lämpötila on myös terveysviranomaisten suosittelema.
Termostaatin toiminnan käsittämisessä näyttää toisinaan olevan toivomisen varaa. Lämpökeskuksesta lähtevän menoveden lämpötila on verrannollinen ulkoilman lämpötilaan. Verrannollisuutta voidaan myös säätää lämpökäyrää muuttamalla. Termostaatin ollessa ”täysillä”, saavutetaan maksimilämpötila.
Kun termostaatti on asetettu tiettyyn asentoon, pyrkii se pitämään huoneen lämpötilan asetuslämpötilassa. Tavoitelämpötilan saavuttamisen jälkeen termostaatti rajoittaa veden virtausta patteriin ja patterin lämpötila alkaa laskea. Kun huoneen lämpötila laskee, avautuu termostaatti päästäen patteriin lämmintä vettä. Vanhat patteriventtiilit eivät aina toimi edellä kerrotulla tavalla. Siksi ne tulisi vaihtaa. Liiallinen lämpö lisää tarpeettoman tuuletuksen tarvetta ja on energian haaskausta.
Jotta termostaatti voisi toimia oikein, tulisi huomioida, ettei sitä peitetä esimerkiksi verholla. Vieressä ei myöskään saisi olla lämpöä tuottavia laitteita, Tv yms. laitteita. Peitettynä termostaatti jää huoneilmaa lämpimämpään tilaan ja ”kuvittelee” tuolloin, että asunnon ilmalämpötila on korkeampi kuin todellisuudessa. Tuolloin asukkaalle saattaa tulla vilu.
Taloyhtiöissä joissa on esilämmitteinen korvausilma laitteisto, tulee huolehtia säädöin, ettei asunnoissa kärsitä liiallisen ilmavirtauksen mahdollisista haitoista, vedontunteesta.
Lämpötilan mittaaminen suoritetaan asuinhuoneen keskeltä, ei venttiilien, ikkunoiden tai seinän vierestä. Kaikki kotikäyttöön tarkoitetut lämpömittarit eivät näytä riittävällä tarkkuudella todellista asunnon lämpötilaan. Tästä syystä, kun tehdään lämpötilojen tasapainotustöitä tai kohdesäätöjä, tulee käyttää ammattikäyttöön kalibroituja mittalaitteita.
Huomattavan nopeat ulkolämpötilojen muutokset haittaavat kiinteistöjen lämmönsäätöautomatiikan toimintaa. Tämä saattaa aiheuttaa huojuntaa sisälämpötiloissa. Kaikkien asukkaiden yksilöllisiä lämpötilamieltymyksiä ei aina voida toteuttaa.
Ongelmien ilmaantuessa ainoa oikea tapa on ottaa yhteys huoltoyhtiöön ja tehdä selkeästi kerrottu reklamaatio. Näissä, kuten muissakaan taloyhtiön ylläpitoon tai hallintoon liittyvissä toimenpiteissä, päätöksenteko ei kuulu piha- tai asuinalueen parlamenteille.
Yhteistyö ja maltti taloyhtiön sisällä luo viihtyisyyttä ja asuinmukavuutta.
Markku Lehtinen, Tampere
Lähetetty mukautettuna 04012022 Tamperelainen, Pirkkalainen ja SydänHäme lehteen.
Tamperelainen lehti julkaisi jutun 08012022.