ONKO VASTUU VETEEN PIIRRETTY VIIVA ?

Suuntaan tämän kirjoituksen erityisesi Tampereen Härmälänrannan alueen kiinteistöille. Alueella on useita taloyhtiöitä, jotka ovat saavuttamassa 10- vuoden rajapyykin. Uudisrakentaminen on alueella myös täydessä käynnissä.

Taloyhtiöt joutuvat ikäkaarensa aikana teettämään usein ja monenlaisia remontteja, rakenteiden sekä ympäristön ylläpitämiseksi teknisesti toimivina. Rakennuksen valmistumisen jälkeen taloyhtiön hallituksen tulee huolehtia vastaanotto- ja vuositakuuasiakirjojen oikeellisuudesta sekä muista rakennukseen liittyvistä dokumenteista.

Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana, jos hyvin käy, ei isompiin korjaustoimiin tarvitse ryhtyä. Taloyhtiön hallituksen pitää kirjata kaikki olennaiset puutteet ja viat ensimmäisen kymmenen vuoden aikana. On taloyhtiön edun mukaista, että sillä on toimiva ja vastuunsa tunteva hallitus sekä isännöitsijä.

Rakentajayritys on vastuussa 10 vuoden aikana (ns. kymmenvuotisvastuu) havaituista tekemättömistä työsuorituksista sekä vakavista teknisistä virheistä ja puutteista. Tuona aikana taloyhtiön tulee tarkkailla kiinteistön teknistä ja rakenteellista kuntoa sekä aina viipymättä reklamoida havainnoistaan rakentajayritykselle. Rakennuksen vastaanoton jälkeen rakentajayritysten kiinnostus vastuista yleensä hiipuu. Taloyhtiön korjaustoimenpiteiden aikaansaamiseksi voidaan joutua käyttämään järeimpiä toimenpiteitä.

Tarvittaessa voidaan joutua käyttämään ulkopuolista ammattiapua. On luonnollista, että ammattityö maksaa. Se on todennäköisesti kuitenkin pieni hinta kokonaislaskussa, joka taloyhtiölle saattaa kolahtaa lepsusta asioiden hoitamisesta.

Mitkä sitten ovat yleisimpiä ongelmia? Teknisten laitteiden mitoitus ja suunnitteluvirheet, suunnitelmista poikkeamiset, rakenteiden lämpövuodot, vesikaton vuodot sekä tontilla tehdyt huleveden ohjailuun liittyvät tekniset ratkaisut. Lisäksi elementtien saumaus ja -liittyvät rakenteet sekä pohjakerroksen halkeamat muodostavat sen virhekirjon joiden tarkkaamista on hyvä suorittaa.

Korjaustoimista, joita rakentajayritys suorittaa, pitää vaatia aina selkeä työsuunnitelma, aikataulu ja sopia takuuvelvoitteista. Ennen korjaustoimia on syytä myös sopia valvontavastuusta ja korjaustyön vastaanottomenettelystä.

Siinä vaiheessa kun urakoitsija esittää taloyhtiölle, että työt on tehty, pitää olla tarkkana. Jälleen kerran on haettava ammattiapua, jos on vähänkin epäilyjä töiden keskeneräisyydestä.

Hallituksen jäsenen ei pidä hyväksyä keskeneräistä työsuoritusta. Koko prosessin aikana isännöitsijän vastuuta ei voida vähätellä. Hänen pitäisi toimia prosessin ”moottorina”, ammattimaisesti. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja ja hänen tulee toimia vastuunsa tuntien.

Markku Lehtinen, Tamperelainen kuntavaaliehdokas (kok)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up