VALVONTAA, VASTUUTA JA NIIDEN PUUTETTA

Tampereen ”hiekkalaatikolla” kohistaan nyt erinäisten palveluiden ja toimintojen valvonnasta ja erityisesti niiden laiminlyönneistä. Oheinen melusuojausaihe liippaan ko. aiheeseen.

Melulta suojelu on tarpeellista, varsinkin kohteissa joissa se on mittauksin todettu aiheelliseksi, meluhäiriön johdosta.

EU:n ympäristömeludirektiivi (2002/49/EY) ja Ympäristönsuojelulaki (527/2014) edellyttävät meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatimista viiden vuoden välein.

Tampereen kaupunki laati vuonna 2017 ko. toimintasuunnitelman. Siinä esitettiin toimenpiteet, joihin kaupungin tuli ryhtyä vähentääkseen melusta aiheutuvia terveys- ja viihtyvyyshaittoja.

Otan malliksi esimerkin meluntorjuntakohteesta, johon kuntalaisten varoja on käytetty. Vehmaisissa, Kangasalantiellä rakennettiin viime kesän aikana meluaitaa omakotiasutuksen kohdalle.

Kysyin kaupungin Liikennejärjestelmien suunnittelusta, miksi hanke on tullut vireille? Sain vastauksen, ”Asukkaat ovat olleet aktiivisesti asiasta kaupunkiin yhteydessä ja pyytäneet melusuojausta. Asukkaat huomauttavat myös, että on kohtuullista suojata asukkaita melulta myös koska kiinteistöt ovat muutama vuosikymmen sitten luovuttaneet huomattavan osan tonteistaan Kangasalantien laajentamiseen. Meluesteen täytyy jatkua kunnan rajaan saakka.”

Kysyin myös, miten liikennemäärät ovat muuttuneet Lahdentien vt12 valmistumisen jälkeen Kangasalantiellä?Sain vastaukseksi, Tuloksia tutkittuani päätyisin itse seuraavaan yhteenvetoon: Kangasalantien liikennemäärät ovat nykyisin kohdasta riippuen noin 1000-2000 ajoneuvoa/vuorokausi vähäisempiä kuin 1980-luvulla. Poikkeuksen tekee Juvankadun-länsipuoli, jossa Kaukajärven alueen lisärakentaminen on jo nostanut liikennemäärät selvästi korkeammalle tasolle”.

Kangasalantien melusuojaus on osa ”Tampereen kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma vuosille 2018-2022”, joka käsiteltiin yhdyskuntalautakunnassa kesällä 2018. Melusuojauksen rakennussuunnitelma hyväksyttiin suunnittelupäällikön päätöksellä tammikuussa 2022.

 

 

Melusuojaeste ”Betoniporsas aita” asennettiin vuoden 2022 aikana. Työn kuluessa minulle kerrottiin kokonaiskustannusten olevan n. 700 000 euroa. Lopullinen hinta vajaan 500 metrin aidasta oli n. 830 000 euroa.

 

Tässä tapauksessa, ”Melusuojauksen rakentamisen jälkeen ei ole tehty melumittauksia tonteilla. Suunnittelun aikana tehtiin laskelmia, joiden pohjalta mitoitettiin melusuojausrakenteiden korkeudet”.

 

Kerrotussa esimerkissä mielenkiintoani herättävät seuraavat seikat:

  • Perustuivatko rakentamispäätökset vanhentuneisiin tietoihin
  • Yhdeksi perusteeksi asukkaat esittivät vuosikymmenen takaista tontinluovutus tapahtumaa
  • Ennen lopullista rakennuspäätöstä ei näytetty toteen todellisia melumittausarvoja
  • Seurantamittausta ei ole tehty

Edellä kerrotut päätelmät perustuvat saamiini kirjallisiin vastauksiin. Esimerkki on vain jäävuoren huippu. ”Pitäisi ensin tutkia ennen kuin hutkitaan”.

Julkaistu Tamperelaisessa 17.5.2023

(kuvat ovat kopioita ja omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up