PSYYKKISEN PAHOINVOINNIN MONET ULOTTUVUUDET
Psyykkisestä pahoinvoinnista kirjoitetaan paljon, eikä aiheetta. Ongelmien syntyä näytetään käsiteltävän liian kapea-alaisesti. Pahoinvointia on mukana kaikkien ikäryhmien elämässä. Elämän ja kuoleman kysymykset ovat nykyisin laajoja ja henkisesti rassaavia huolenaiheita. Sodista, terrorismista, katuväkivallasta sekä kotien ja koulujen väkivallasta on kysymys.
Henkinen ja fyysinen kouluväkivalta muun koulukiusaamisen ohella ahdistavat nuorisoa. Ongelmista kärsivien hätää eivät helpota kouluyhteisöjen piittaamattomuus ja häiriköiden paapominen. Ihmisarvoa loukkaavaa on siirtää kiusattu oppilas muualle ja jättää kiusaaja siirtämättä ja rankaisematta. Koulu-, nuoriso- ja jengiväkivallan rangaistavuusikärajaa alentamalla ja rangaistuksia koventamalla on ongelmaisille näytettävä kaapin paikka.
Työssä käyvät saattavat joutua työyhteisössään ongelmatilanteisiin erilaisesta käyttäytymistavoista ja mielipiteistään johtuen. Niitä jotka eivät halua samaistua laumayhteisöön ”rangaistaan ” monin tavoin.
Tietoyhteiskunnan kehittyminen on myönteinen suuntaus. Atk-nerojen, suunnittelijoiden on kuitenkin huomioitava käyttäjien eritasoiset valmiudet sovellusten hallinnassa. Tilannetta ei helpota sovellusten tuominen käyttäjille torsoina, keskeneräisinä. Erityisesti ikäihmiset joutuvat tuskailemaan ja stressaantumaan sovellusten heikosta suunnittelusta sekä kapulakielisistä käyttöohjeista.
Meitä lokeroidaan mm. maailmankatsomuksen, työympäristön ja ilmaisutapamme perusteella. Väitetään sanan olevan vapaan. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Näilläkin tekijöillä on merkitystä ihmismielen ongelmiin.
Sotemuutosten myötä meille on tullut pahentunut stressi terveyspalveluiden saatavuusongelmien muodossa. Ikäihmisten kohdalle osuvat nämäkin ongelmat pahimmin. Nämä ja muut yhteiskuntaa täysinpalvelleita, syrjivät ratkaisut ovat aina vaan pahentuvaa ikärasismia.
Vastuksien sietokyky on henkilökohtainen ominaisuus, koska olemme ihmisyksilöitä. Tätä ei aina huomioida kun haetaan vaihtoehto- ja ratkaisumalleja. Olen tässä yrittänyt nostaa esille joitakin yhteiskuntamme ilmiöitä, jotka voivat johtaa jopa psyykkisiin ongelmiin. Heitä jotka sairastuvat, kärsivät, on autettava ja tuettava selviytymään, luovimaan yhteiskuntamme karikoissa.
(kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia)
Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin. If necessary, I only respond to comments in Finnish.
Markku Lehtinen, Tampere
Lähetetty Aamulehteen, Tamperelaiseen 28102023. Julkaistu Tamperelaisessa 01112023.