Keskustelu ihmiskunnan tulevaisuudesta, siihen vaikuttavista tekijöistä käy kuumana. Media on ottanut selkeästi tarkoitushakuisen kannan, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen on ainoa maapallomme uhkakuva. Mediassa rajoitetaan lukijoiden yleisönosasto kirjoituksia, niitä jotka kyseenalaistavat tai esittävät keskusteltaviksi todellisia maapallomme muitakin uhkakuvia kuin ilmastonmuutos. Tästä ovat esimerkkinä paikallismedian, Aamulehden julkaisulinjat. Keskustelusta on unohdettu maapallomme kestämätön väestönkasvu sekä maapallon sisäiset ja mahdolliset ulkoiset uhkakuvat.
Keskustelusta ihmiskunnan, maapalloa tallaavien lukumäärän hurjasta kasvuvauhdista on syytä ottaa vakavaan pohdintaan. Herramme sanoi ”lisääntykää ja täyttäkää maa”. Maapallo on jo nyt täytetty ääriään myöten. Leipää ja puhdasta vettä ei tule kuitenkaan löytymään kaikille. Luonnon menetelmä on ollut, jos et saa hyvällä, otat sen pahalla. Sodat eivät saisi olla se menetelmä, jolla populaatiota vähennetään.
Toisaalta ”Rinteen malli”, jolla pyritään saamaan lisää veroeutoja, kun ei osata hillitä menojen kasvua, on tuomittava.
Jokin aika sitten löydettiin Meksikosta tuhoutuneen Mayakansan rauniokaupunki. Tämä lahjakkaaksi kuvattu kansa, kerrottiin asiantuntijoiden mukaan tuhoutuneen liikakansoitukseen, juomaveden saastumiseen ja yhteiskunnan rappeutumiseen. Tästä meidän pitäisi ottaa opiksi nykyaikana.
Kehityshistoria luonnossa on ollut pitkän ajanjakson tulosta. Tästä on osoituksena Lajien synnystä tehdyt tieteelliset tutkimustulokset, joista mm. Charles Darwin 1800 luvulla on kirjoittanut. Muutokset ovat tapahtuneet elinolosuhteiden muuttuessa. Esi-isistämme on muuntunut nykyihminen, koska aivomme ovat kasvaneet ja kehittyneet muita luontokappaleita monimuotoisimmiksi. Tulen teon oivaltaminen oli ensimmäisiä askeleita kehityskulussamme. Tärkeä syy aivojen kehityksessä oli paljolti lihansyönnin aikaansaannosta.
Maapallon muutokset jääkausien ja lämpimien kausien välillä eivät ole ihmisten aikaansaannosta. Muutoksiin ovat vaikuttaneet mm. maapallon kiertoliikkeen syklisyys Auringon suhteen. On koettu jääkausia ja lämpimiä ajan jaksoja.
Maapallon mannerlaattojen siirtymät ovat toisaalta aiheuttaneet maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia, tulvia sekä tsunameita. Mullistuksia ovat luonnossa aiheuttavat myös ulkoavaruudesta tulleet kivenmurikat, meteoriitit yms. Asiantuntijat ovat arvioineet maapallon kiertoliikkeen hidastuvan nykyisestään ja sen vaikutuksesta maanjäristysten määrän arvioidaan lisääntyvän. Ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa tässä globaalissa järjestelmässä ovat olemattomat.
Ilmastonmuutoksen hallintaan saattaminen on se osio johon voimme vaikuttaa päästöjen osalta. Vaikutusmahdollisuuksia ei pidä väheksyä eikä liioitella. Ilmastomuutostalkoiseen voimme osallistua jokainen osaltamme. Talkoisiin pitää kuitenkin löytyy realistinen maksu, valvonta ja sanktiojärjestelmä. Talkoisiin pitää saada mukaan muutkin kuin paremmin kehittyneet maat. Tosiasiassa maapallon pinta-alasta valtaosa muodostuu alikehittyneistä maista, jossa harrastetaan rajoituksetonta roskaamiskulttuuria.
Atomienergian hallittu kehittäminen edistää myönteistä kehityssuuntaa. Yksityisautoilun laittaminen maksumieheksi tai tuulimyllyjen pystyttäminen eivät pelasta ihmiskuntaa. Aikaa myöten luonto tulee tekemään ratkaisunsa, jos me ihmiset emme pysty ratkaisemaan nyt hanskassamme olevia ongelmia.
Lämpötilojen mittaaminen ja mittaustarkkuus vuosisatojen takaa eivät ole yksiselitteisesti faktoja. Väitetään maapallon lämmenneen ihmisen vaikutuksesta vuosisatojen aikana asteilla tai sen kymmenesosilla. Keskustelussa hypätään helposti populismin puolelle. Meillä on hyvin rasvattu koneisto, joka pauhaa somessa ja mediassa maapallomme ilmastonmuutoksesta ja osoittelee mielivaltaisesti syyllisiä.
Ei ole yksiselitteisiä ja/tai helppoja ratkaisumalleja. Eiköhän olisi syytä ottaa järki käteen, istua mietiskelemään, tekemään päätöksiä maltillisesti ja kiihkoilematta, siltä osin kun voimme vaikuttaa maapallomme hengissä pysymiseen.
( Kuvat Pisabay ja Omat )