Lehtien päätoimittajat ovat esittäneet kannanoton toimittajatyön vainoamisesta. Heidän mielestään heihin ja muihin julkisuudessa ammatillisesti toimiviin kohdistuu johdonmukaista painostusta ja uhkailua. Tätä väittämää ei kokonaan voi kiistää. Toisaalta osalla mediaväestä on ihmisiin ja yhteiskuntaan nähden sellainen lähestymistyyli, jota ei voi purematta niellä.
Mediassa toimittajat voivat retostella vapaasti. He voivat vedota Lähdesuojaan tai Perustuslakiin. Tietoja hankitaan tavalla tai toisella, olivatpa keinot kuinka vahingollisia yksityiselle henkilölle tai valtion turvallisuudelle. Siinä tavallisen kansalaisen oikeusturva ja maan turvallisuus näkökohdat jäävät usein hopea sijalle.
”Toimittajan paras ystävä on toinen toimittaja”. Näin kirjoitin Aamulehden yleisönosastolla 18.1.2018. Kirjoituksista vastaava toimittaja vääristi tekstini muotoon ”Kirjoittajan paras ystävä on toinen kirjoittaja”. Mielestäni tällä toimittajalla on huono moraali ja itsetunto.
Suomessa toimii julkisissa ammatillisissa tehtävissä paljon muitakin kuin median edustajia. Miettikääpä sisimmässänne toimittajat, eikö juuri muidenkin työn arvostaminen olisi paikallaan. Toimittajat, nuo taidossa väkevät kaiken näkevät, eivät huomaa heidän itse aiheuttamaa poliittista ja henkilökohtaista painostusta. Jutuista yritetään tehdä myyviä ja raflaavia, silloin syntyy usein ylilyöntejä.
Viimeisimmällä eduskunnan toimintakaudella media on kohdellut hallitusta kuin ”vierasta sikaa”. Oli kysymyksessä kansalaisten ”omistamat” tiedotusvälineet, radio ja tv. Oppositio on saanut niissä äänensä todella hyvin esille. Hallituksen esitykset ja toimenpiteet ovat saaneet pääsääntoisesti vain arvostelua. Sama koskee lehdistöä, esimerkkinä paikallisen Aamulehden toimituspoliittinen suuntautuminen. Ko. lehden linja ja kolumnistien kirjoittelu on kokenut saman ilmiön kun katsoisimme taivaalle meistä poispäin eteneviä tähtiä, Punasiirtymän.
Median edustajat tekevät tärkeää työtä.  Heidän tehtävänä tulisi olla kertoa ympärillämme tapahtuvista asioista kansantajuisesti.  Olisi hyvä ottaa pois värisuotimet silmien edestä, pyyhkiä okulaarit ja avata silmät uudestaan. Itse tutkistelu ei toisinaan olisi pahitteeksi.
On alueita, kuten esimerkiksi valtakunnan turvallisuuteen liittyvät tiedot. Niiden retosteleminen julkisuudessa on vastuutonta. Tällä sektorilla mm. sotilastiedon, maan turvallisuuteen liittyvän tiedon julkistaminen, kuuluisi tiukemmin ottaa maanpetoksena oikeusoppineiden ja oikeusasteiden tarkasteltavaksi.
Pitää osata erotella Sananvapaus ja Lehdistönvapaus. Ne ovat kaksi eri asiaa, joista mediassa Lehdistönvapaus vie voiton. Siinä tavallisen kansalaisen Sananvapaus jää kirkkaasti toiselle sijalle.

 

( Kuvat Pisabay ja Omat )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up