Taloyhtiöt ovat monenlaisen tiedon ja informaation ristitulessa. Eri suunnilta tulevat muutospaineet asettavat hallitukset ja yhtiökokoukset usein vaikeiden päätöstehtävien tekijöiksi. Pitää ajatella taloyhtiön etua, joka merkitsee kohtuullisia asuinkustannuksia, toisaalta kiinteistön teknisten ominaisuuksien tulisi vastata nykyajan vaatimuksia.
Teknisten ratkaisujen lisäksi meille tulee jatkuvalla syötöllä säädöksiä lainsäätäjiltä ja EU:lta. Uudet säädökset ja vanhojen säädösten muunnokset pitävät meidät jatkuvassa muutosten paineessa. Toisinaan tuntuu siltä, että hyvien ja myönteisten uudistusten sekaan mahtuu runsaasti myös selkeitä rahastusvaihtoehtoja.
Rahastajina toimivat kiinteistöjen korjausrakentamisen, huoltoon ja laitetoimituksiin erikoistuneet toimijat. Taloyhtiöille markkinoidaan erityisesti energiasäästöihin erikoistuneiden yritysten taholta laitteita ja järjestelmiä toisinaan kyseenalaisin perustein. Markkinoinnissa tuodaan esille lyhytnäköisiä tilastollisia harjoja. Meille ei kerrota paljonko laitteen todellinen huolto ja ylläpito maksavat. Unohdetaan kertoa tai ollaan ylioptimistisia laitteiden käyttöiän suhteen. Kertomatta jää paljonko on energian säästö tai hinta laitteen koko elinkaaren aikana.
Hallitukset joutuvat turvautumaan eri tietolähteisiin. Muutosten johdosta ostetut tiedon jyvät homehtuvat ja pian joudutaan taas ostamaan uusia ”opuksia”. Myös julkaisualalla on selkeää rahastuksen makua, muutoksista hyödytään.
(Kuvat ovat satunnaisia otoksia, eivät syyllistämistarkoituksella)