REALISMIA ILMASTOMUUTOSKESKUSTELUUN

Meillä on ollut lämmin, jopa tukalan lämmin kesä. Media ja ilmatieteilijät ovat saaneet intoilla ilmaston lämpenemisestä. Onhan se ”hienoa” kun ”ennusteet” toteutuvat.
Uutisointia seuratessa, viime kesänä valitettiin ampiaisten ja luonnon muiden pikkuötököiden huomattavasta vähentymisestä. Se pistettiin ilmastomuutoksen tiliin. Tänä kesänä olemme joutuneet runsaslukuisten hyttysten ja paarmojen kohteiksi sekä saaneet katsella kauniiden perhosten lentelyä. Tämä kaikki on taas väännetty ilmastomuutoksen syyksi. Itse asiassa on vaikea löytää luonnonilmiötä, josta nämä tulevaisuuden profetoijat eivät ole syyttäneet ilmastomuutosta.
Jos ilmasto muuttuu, se ei ole ainoastaan Suomen asia. Kysymyksessä on globaalista ongelmasta. Toivoisi kuitenkin malttia ja realismia keskusteluun.
Me jokainen voimme vaikuttaa maltillisella kuluttamisella, jätteiden tuottamisella ja lajittelulla luontoon. Mikään ei kuitenkaan pysty muuttamaan sitä tosiasiaa, jota nykyisin ei saa sanoa, meitä on tällä pallolla liikaa. Miettikääpä sitä.

 

Markku Lehtinen Tampere (kok)

(Kuvat omia otoksia)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up