KESÄISIÄ AJATELMIA MAAILMAN MENOSTA

Kesä on mennä kölkytellyt omaan omituiseen tahtiinsa. Säähenkilöt ovat meuhkanneet helteistä tai niiden puutteesta tavanomaisesti. Ovat voineet osoittaa, että ilmastomuutos etenee ennustetusti, ainakin Etelä-Euroopassa.

 

Hyttysten, kimalaisten, paarmojen ja punkkien yms. ötököiden määrän runsaus osoittaa niin ikään ilmastokatastrofin saapumista. Toisaalta parina aiempana vuonna hyönteisiä, ainakin meikäläisen tarkkailupisteessä oli nykyistä huomattavasti vähemmän. Ko. kehitys tulkitaan kummassakin tapauksessa ihmisen aiheuttamaksi ilmaston tuhoamiseksi. Maapallon pyörimisliikkeen hidastuminen on viimeksi arvioitu ilmastomuutoksen piikkiin. Tässä kaavassa ei mikään ole muuttunut. Edelleen ovat voimassa arvio,  tosi, epätosi ja medianikkareiden lausunnoissa. Yritä tässä pysyä päivityksessä. Holtittomasta kulutuksesta, sotkemisesta ja liikakansoituksesta pitäisi olla huolissaan.

Kauniita lupiineja ja kurttulehtiruusuja vihataan samalla ympäristöä paskovat hanhet saavat rauhassa pilata maisemaa. Tämäkö on sitä luonnon monimuotoisuutta.

Etelä-Eurooppalaiset eivät ole oppineen vieläkään tulenteon hallintaa ja sammuttamistekniikoita. Joka ikinen kesä siellä raivoavat metsäpalot tuhoavat metsiä, peltoja ja rakennuksia. Ei hätää, onhan meillä yhteiseurooppalainen maksujärjestelmä, joka auttaa niin luonnon onnettomuuksissa kuin valtioiden järjettömissä ja lyhytnäköisissä energiaratkaisuissa. Maksajat etsitään tästä sekalaisesta, kalliisti johdetusta kommuunin maista. Suomi ja muut maksajat eivät pysty tai eivät halua siirtyä päättämään omista kansallisista eduistaan. ”Oma apu paras apu” ajattelu ei saisi olla vanhentunut käytäntö.

 

Rajat kiinni kansanmurhan tukijoilta ja energian vienniltä. Vastapainoksi tarvitsemme hallituksen, joka ryhtyy tositoimiin energiaomavaraisuuden turvaamiseksi. Nyt ruikutetaan sähkön säästövaatimuksia, kun ei osata suunnitella pitkällä tähtäimellä. Uusien ydinenergialaitosten hankinta ja rakennustyöt tulisi olla jo työn alla. Nämä hankinnat koskevat niin isoja- kuin pienydinvoimalahankintoja ja teknologian kehittämistä. Turvetuotantoa tulee jatkossakin käyttää energiavaihtoehtona.

Tampereella on kaikki hyvin. Gryndereitä suosiva rakentamisbuumi jatkaa voittokulkuaan. Tavasen tekopohjavesiprojektin päähänpinttymä saa porskuttaa. Valtuutetut työstävät kalliita aloitteitaan ja päättävät toteuttavat niitä harkitsemattomasti, vaikka seuraaviin kuntavaaleihin on vielä aikaa.

Kyllä varoja näiden suunnitelmien jatkamiselle löytyy. Vaan kun siirrytään keskustelemaan ihmisten terveydenhoidosta, ryhdytään miettimään mistä voitaisiin säästää.

Markku Lehtinen

(kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia)

Lehtiversio on lähetetty 01.08.2022 julkaistavaksi Aamulehteen ja Tamperelaiseen.

Tamperelainen-lehti julkaisi kirjoituksen 10.08.2022.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up