SUVAITSEVAISUUS ON SUHTEELLISTA

Luonto ja käsitys luonnon moniarvoisuudesta eivät näytä olevan hallinnassa. Luonto lokeroidaan hyväksyttyihin ja hyljeksittyihin, samaan malliin kuin ihmiset heidän ajatussuuntiensa perusteella. Luonnon kaikki värit ja lajikkeet ovat maapallomme elinvoimaisuuden symboleita. Siksi niitä pitää arvottaa yhdenvertaisina.

Kasvikunnasta on määrätty hyljeksittävien lahkoon mm. lupiinit ja kurttulehtiruusut. Niiden kasvuoikeus Suomessa on evätty. Eläinkunnassa luonnonvaraisuuteen, kotoperäisyyteen, suhtaudutaan toisin. Meillä saavat Valkoposkihanhet syödä ja paskoa maanviljelijöiden pellot ja kaupunkien puistot. Niitä ei saa pelotella eikä ampua patoihin, ainakaan toistaiseksi. Häkkipandat saavat köllötellä häkissään ja syödä kallista bambua. Ei siinä paljon miljoonat eurot paina kun niille rahdataan ruokaa. Tämäkö pienentää hiilijalanjälkeä. Toisaalta meillä yli suojellaan mm. susia, karhuja, kyykäärmeitä ja liito-oravia. Näitä luontokappaleita luonnossamme lymyilee osin harmiksi ja vaaraksi asti niin ihmisille, kotieläimille ja infrastruktuurille.

 

Ihmiskunnassa meitä on moneen kategoriaan. Meiltä edellytetään suvaitsevaisuutta ryhmiä ja kansanliikkeitä kohtaan, joiden edustajat eivät hyväksy heidän arvosteluaan. Jos emme halua lähteä meluamaan ja marssimaan värikkäiden ajatusten puolesta, meidät tyrmätään suvaitsemattomiksi. Suvaitsevaisuus on suhteellista. Taustalla vaikuttavat myös monen median ”tuotantolaitokset”. Niiden sanoma pohjautuu aatteellisiin- ja ihmismielen ihmeellisyyksiä kannustaviin liikkeisiin, joista osa on nakertamassa suomalaista identiteettiä tai ihmisyyttä.

Palataanpa vielä otsikkoaiheeseen. Kasvi- ja eläinkunta ovat riippuvaisia meidän ihmisten toimenpiteistä. Toisaalta ihmisten hyvinvointi on riippuvaisia luonnon  hyvinvoinnista. Luonnon sotkemisen, tuhoamisen ja ylikuluttamisen estäminen ovat vain yksi ratkaisu. Pallomme ihmispopulaation holtiton lisääntyminen on saatavahallintaan. Tämän kysymyksen ratkaiseminen on meidän elinehtomme. Valitettavasti päättäjät eivät näytä ottavan ongelmaa vakavasti.

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin. If necessary, I only respond to comments in Finnish.

Julkaistu Aamulehdessä sensuroituna 01072023.

Julkaistu Pirkkalainen lehdessä 05072023.

Julkaistu Tamperelainen lehdessä 19072023.

(kuvat ovat omia otoksia tai kopioita)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up