Mitä pitäisi tehdä, jos taloyhtiön tilaamat kiinteistöhuoltoyhtiön huoltopalvelut eivät toimi. Töiden suorittaminen ja laatu takkuaa, yhteydenpito työnjohtoon pätkii, sopimuksista ei pidetä kiinni. Asiaan pitää tarttua tomerasti, viivyttelely ei paranna tilannetta. Aluksi tulisi neuvotella ongelmakohdista, selvittää huoltopalvelukuvauksen velvoitteet, päivittää tarvittaessa huoltopalvelukuvaus, selvittää yhteyshenkilöiden valmiudet palvelutyöhön ja sopia huoltosopimuksen uudesta hinnasta. Katsotaan sitten, alkaako yhteistyö toimimaan ja tuloksia syntymään.

Jos tuloksia ei ala syntymään, lähdetään huoltotoimen vaihtotoimenpiteisiin. Selvyyden vuoksi,  tarkoitan tällä Huoltotoimi sanalla Kiinteistön huoltoa, Ulkoalueiden huoltoa ja Kiinteistön siivoustointa. Tähän samaan, kun vielä saataisiin huoltoyrityksestä remonttityö osasto, pienempiä korjauksia suorittamaan kohtuuhintaa, olisi paketti siinä.

Jos päädytään kilpailutukseen, lähtisin pyytämään tarjoukset yrityksiltä, jotka pystyvät tarjoamaan kokonaisvaltaisen huoltopaketin. Tarjouksia pitäisi olla vähintään kolmelta palvelutarjoajalta. Tarjouksia arvioitaessa tulisi kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja kuunnella ”pikkulintujen viestejä” muilta taloyhtiöiltä. Hinta/laatu/tavoite suhde pitäisi saada kohdalleen.

Taloyhtiöiden huoltosopimus on yksilöllinen paketti, eri painotuksin. Tehtäväkuvaukset poikkeavat talotyypeittäin. Valitettavasti taloyhtiöt karsivat huoltopalvelukuvauksia ajattelematta kokonaisuutta. Karsiminen pelkästään säästämissyistä ei ole mielekästä. Tätä tapahtuu valitettavasti mm. silloin, kun taloyhtiön hallinto on sijoitusosakas johtoinen. Ajatellaan lähinnä vain tuottoa.

Kiinteistönhuolto alalla on yrityksiä moneen ”junaan”. Samanlailla kuin muillakin aloilla. Löytyy pieniä ”nyrkkipajoja” ja täyden palvelun ”tavarataloja”. Löytyy valtakunnallisia- ja alueellisia yrityksiä. Tässä kirjoituksessa kuvatut ovitarrat ovat vain esimerkkejä, milläänlailla ottamatta kantaa heidän toimintaansa.

 

 

Toisinaan kuulee puhuttavan ja kannustettavan Korttelihuoltoaatetta. Kortteliyhteistyö on tärkeää. Älköön kuitenkaan uhohtako, että jokainen taloyhtiö tekee valintansa omien tavoitteidensa mukaan, riippumattomasti.

Marssijärjestyksen tulee olla seuraava, taloyhtiön hallitus valvoo huoltoyhtiö toimintaa ja ohjeistaa isännöitsijää puuttumaan havaittujen puutteiden oikaisemiseen. Pitää muistaa, että pihaparlamentit eivät ole valvontayksiköitä.

 

Huoltosopimukset sisältöineen ovat hallituksen valvonnassa, päätettävissä ja muutettavissa. Sopimusten sisällöistä on hyvä tiedottaa osakkaille ja asukkaille. Tällöin vähennetään ristiriitatilanteita. Toisaalta, kysyvä ei tieltä eksy.

(Kuvat; Omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up