Huumeongelman vakavuutta vähätellään. Vasta silloin havahdumme, kun kohtaamme huumenuoria kaduilla tai liikenteessä. Huumeidenkäyttö näkyy myös taloyhtiöissä. Saatamme tavata epämääräisiä kulkijoita porrashuoneessa tai asunnosta haiskahtaa imelää hajua. Kellarimurrot ovat usein näiden ongelmanuorten tekemiä.

Huumeongelma on hyvin vakava Tampereella. Mistä ongelmat johtuvat ja miten niihin tulisi reagoida. Siinä on tuhannen taalan kysymys. Kodin ja koulun saumaton yhteistyö luo pohjaa turvatumpaan kasvamiseen nuoreksi aikuiseksi. Tämä kasvamisen tie voi olla hyvin kivikkoinen.

Huumausainerikokset kasvoivat Tampereella edellisvuodesta 24 %. Eikä tässä ole pystytty huomioimaan huumeiden vaikutusta esimerkiksi omaisuusrikollisuuteen.

 

Tiellä voi olla oppimismotivaation puutetta, joka usein johtuu koulukiusaamisesta. Kotiolot voivat olla rikkonaiset; perheillä on erilaisia ongelmia. Vaikeuksiin pitäisi puuttua viivytyksettä ja ammattitaidolla. Vaikeuksien lakaiseminen maton alle on anteeksiantamatonta ja johtaa uusiin ongelmiin.

Nuoriin kohdistuvat paineet kotona, koulussa ja kaveripiirissä voivat olla alkusysäys huumekokeiluihin.

Kannustamalla nuoria ohjattujen harrastusten pariin, vähennetään mahdollisuuksia heidän joutumisestaan porukoihin, joissa huumeiden käyttöä opetellaan ja lopulta sorrutaan kokopäivätoimisiksi käyttäjiksi.

Huumeiden tai päihteiden kokeiluvaiheessa lähimmäisten hälytyskellojen pitäisi soida. Silloin tarvitaan tosi ystävää, lähimmäistä ja tukihenkilöä. Varhaisessa vaiheessa heidän tulisi ohjata koukkuun jäänyt saamaan ammattiapua.

Huumeiden päivittäisestä käytöstä vieroittamisessa käytetään vaihetta, jolloin huumeriippuvaisella on mahdollista käyttää korvaavia ”lääkkeitä”. Tässä vaiheessa ei vielä olla ”selvillä vesillä”. Heitä ei saisi poistaa tilastoista kesken korvaushoidon. Tilastojen tulisi kertoa onnistuneista hoitotoimenpiteistä.

Päättäjät ja oikeusjärjestelmä suhtautuvat ”lepsusti” yhä pahenevaan huumeongelmaan. Huumeita maahantuovien, luukuttajien ja myyjien kiinniottamisen riskiä on lisättävä ja oikeuskäytäntöä on kiristettävä rangaistuksia koventamalla. Ehdolliset vankeusrangaistukset eivät saisi tulla kysymykseen pyrittäessä tositoimin hillitsemään pahentuvaa huumeongelmaa.

(Kuvat omia otoksia)

 

Julkaistu Aamulehdessä 30.03.2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up