AJATUKSIA TAMPERELAISESTA LIIKENNESUUNNITTELUSTA   

Julkisen liikenteen suunnittelu on aiemmin kohdistunut alueille, joissa on asutusta. Nykysuuntauksen mukaan asukkaiden pitäisi muuttaa sinne, minne on päätetty vetää ratikkalinja. Kaupunkirakentamista tiivistetään ja viheralueita hävitetään vastoin asukkaiden toivomuksia. Suunnittelijat ja päättäjät eivät huomioi maksajien kannanottoja.

 

 

Pormestariohjelmassa todetaan ”Keskusta tulee olla jatkossakin saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla”. Hyvän ajatuksen vastapainoksi suunnitellaan autottomia asuinalueita. Tästä esimerkiksi sopii Vihilahden alueen suunnittelu. Pormestariohjelman painoarvoa ei voi pitää kovin merkittävänä.

 

 

 

Ratikka ja sille suunnitellut reitit on asetettu kaupunkisuunnittelussa ylivertaiseen asemaan. Ratikkareitit suunnitellaan häiritsemään muuta kaupunkiliikennettä. Ratikkalinjaston rakentamis- ja järjestelmän ylläpitokustannuksilla saavutettaisiin luotettavat nysse palvelut. Loput varoista voitaisiin ohjata tärkeimpään, terveydenhoidon palvelujen parantamiseen.

Hämeenpuiston, tuon vihreän keitaamme uudelleen kaavoitus näyttää olevan kaupungin yhdyskuntalautakunnan suunnittelutoiminnan vihervasemmistolaisten sekä perässä polkijoiden jatkuva päähänpinttymänä. Hämeenpuiston molempiin suuntiin tapahtuva kaksikaistainen autoliikenne halutaan ahdistaa yksikaistaiseksi. Tämä johtaisi entisestäänkin turvattomampaan ja tukkoisempaan liikkumiseen. Tämä kohde on vielä vailla lopullista päätöstä.

Irjalankadun katusuunnitelma noudattelee tuttua kaavaa. Bussipysäkit sijoitetaan siten, että ne sulkevat muun autoliikenteen kadulla asiakkaita ottaessaan. Sen lisäksi pysäkkien sijoituskohdat aiheuttavat suojateille ”pimeitä kulmia” vaarantaen jalankulkijoiden tienylityksen. Tulkaa katsomaan esim. Härmälään, Nuolialantien liikennejärjestelyjä. 

Kauppa ja muu yritystoiminta ovat kokeneet huomattavia menetyksiä maanpäällisen pysäköinnin rajusta vähentämisestä sekä muusta autoliikenteen tarkoituksellisesta haittaamisesta. Ostotapahtumat ovat tästä johtuen siirtyneet keskustan ulkopuolisiin kauppakeskuksiin, sekä aiheuttaneen kauppaliikekuolemia keskusta-alueella.

Otsikko Aamulehden mielipidesivulta;

Puutarhakadun yleissuunnitelman käsittelyssä yhdyskuntalautakunnassa, pyöräkatuvaihtoehtoa vastusti Kokoomuspuolueen enemmistö. Jos pyöräkatuvaihtoehto olisi hyväksytty, tuolloin olisi toteutettu tarkoituksellisesti liikennettä vaarantava vaihtoehto. Kaupunginhallitus onneksi torppasi hankkeen 18032024.

LIIKENNEMERKKIEN AVULLA LUODAAN MAHDOLLISUUDET TURVALLISENPAAN LIIKKUMISEEN.

Liikuntapaikoille lapsiaan vievät vanhemmat kokevat pysäköintipaikkojen tarpeellisuuden urheilukenttien välittömässä läheisyydessä. Lapsien ja urheiluvälineiden kuljetus on hankalaa eikä sakkorysien rakentaminen edesauta lasten liikkumisharrastusta.

Polkupyöräilyn ja potkulautailun aktiivikausi kestää vuodesta vain jonkin verran yli puolet. Kuitenkin kaupunki investoi pyöräteihin ja polkupyöräilyyn jatkuvasti lisää. Jalankulkijoiden liikkumisturvallisuus tulisi laittaa etusijalle ja säätää selkeästi pienemmät nopeusrajoitukset sekä aloittaa myös nopeuksien valvonta rangaistustoimenpiteineen. Poliisi on toistaiseksi suhtautunut hampaattomasti näiden kulkuvälineiden liikenneturvallisuushaittojen valvontaan.

Vanhukset ja liikuntarajoitteiset ovat suuri asukasryhmä, joita liikennejärjestelyjen nykysuuntaus ei huomioi. Päivittäiset asioinnit pitkittyvät ja mutkistuvat. Tiedon, palveluiden ja avun saanti nettiyhteiskunnassamme on muutoinkin hankalaa, koska henkilökohtaista kontaktia, puhelinpalvelua on lähes mahdotonta saada.

Monumentit liikenneympyröiden keskellä haittaavat ja vaarantavat liikenneturvallisuutta. Lisäksi ne maksavat kohtuuttomasti, toimien lähinnä kulttuuripoliittisina tukina.

Tamperetta mainostetaan matkailukaupunkina. Matkailijoiden kokemat liikennöinti- ja pysäköintivaikeudet jäävät kyllä matkailijoiden mieleen. Tampereen kunnallispolitiikan kehutaan olevan läpinäkyvää ja asukkaiden mielipiteet huomioivaa. Viime aikoina kaupunginhallitus on käyttänyt otto-oikeutta käsiteltävistä asiakohdista. Pidän tätä myönteisenä ilmiönä. Ei pidä lähteä käsittelemään ja eteenpäin viemään esityksiä, jotka tarvitsevat lisäselvitystä. Tarkoitushakuiset, yksipuoliset suunnitteluehdotukset on syytä ajaa alas ajoissa. Erilaisten mielipiteiden ja ratkaisuvaihtoehtojen kriittinen käsittely on tarpeellista. Lopputuloksen ymmärtäminen, hyväksyminen, edistäisivät kaupunkilaisten viihtyisyyttä ja elämän laatua.

Päivitetty 29.03.2024.

Kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia.

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin.

If necessary, I only respond to comments in Finnish.

Lähetetty muokattuna Tamperelaisen ja Aamulehteen 04042024.

Julkaistu Tamperelaisessa 24052024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up