OPINNOT, TYÖNTEKO, ELÄMÄN PERUSTA

Työvoimapula erityisesti suorittavaa työtä tekevissä ammattiryhmissä, palveluammateissa on puhuttanut viime aikoina. Mistä ongelma johtuu, mitä on tehty tai jätetty tekemättä kun tähän tilanteeseen on ajauduttu.

 

Muinoin koulujärjestelmä käsitti kansakoulun, oppikoulun, ammattikoulun sekä lukion. Lisää oppia janoavat hakeutuivat teknillisiin kouluihin- ja opistoihin sekä yliopistoihin ja teknillisiin korkeakouluihin. Arvostettiinko ammatillisista opinahjoista valmistuneita aiemmin enemmän ammattilasina? Onko peruskoulutuksen taso heikentynyt? Onko nykysuuntaus kaventanut valmistuneiden työnsaantimahdollisuuksia?

 

Peruskoulua halutaan pidentää ja samalla pyritään hyyssäämään vähälahjaisempiakin koko koulutusprosessi alusta loppuun. Pyrkimykseksi on tullut kouluttaa väkisin maailmankansalaisia. Koulutuksen kapea-alaisuus lisää työttömyyttä. Tämä siksi, koska koulutetut eivät pysty tai eivät halua muuntautua, kouluttautua muihin kuin juuri opiskellulle kapealle ammattisektorille.

Suorittavaa työtä tekevien työpanosta tuleen arvostaa ja sen pitää näkyä myös palkkauksen kohentumisena. Yhteiskunta saadaan toimimaan työllä ja yrittäjyydellä, ei paperinpyörityksellä tai puheensorinalla.

Asetetaan tavoitteeksi työttömyyden vähentäminen, yrittäjyyden lisääminen sekä oman maan kansalaisten elinvoiman kohentaminen. Jos näin toimimme, emme tarvitse ulkomaista työvoimaa kasvavassa laajuudessa. Eri alojen huippuosaajat maailmalta tukevat kansamme tietotaitoa, sitä ei pidä unohtaa.

Väärin suunnatut avustukset tuudittavat laiskuuteen ja työn vieroksuntaan. Ay-liike voisi muuntautua yksilöllisten työolojen tukijaksi, kaikkien puolueiden liikkeeksi. Tämä taitaa tosin olla utopistista ajattelua nykyaikana. Yksisuuntaiset poliittiset lakot eivät palvele demokratiaa. Niillä kaivetaan maata hyvinvoinnin jalkojen alta. Kansan kiihottajilla tempauksineen on tavoitteen saada ihmiset vastakkain, suuntautumaan menneisyyden luokkayhteiskuntaan.

Muinoin teknikoksi kouluttautuminen toi minulle hyvät eväät useammassa ammatissa ja yrittäjänä työskentelylle työuran aikana, koska tekninen koulu tarjosi monipuolista ja laaja-alaista tietotaitoa. Se turvasi pohjan myös lisäkouluttautumiselle ja harrastuksille.

 

(kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia)

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin. If necessary, I only respond to comments in Finnish.

Lähetetty Aamulehden ja Tamperelaisen mielipideosastolle 25112023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up