Veden kulutus taloyhtiöissä herättää toisinaan suuria tunteita yhtiökokouksissa ja pihakeskusteluissa. Erityisesti silloin, kun veden kulutuksesta maksetaan yhtiön määrittämä kuukausikohtainen korvaus asuntojen henkilöluvun mukaan.

 

Meillä jokaisella on omat tapamme, niin myös veden kulutustottumukset. Säästeliäät viihtyvät suihkun alla lyhyen ja tehokkaan ajan, lutraajat käyttävät vettä minuuttitolkulla. Toiset pitävät viileästä suihkusta, toiset haluavat kärventää ihoaan kuumalla vedellä. Näihin tottumuksiin on paha puuttua, tosin niistä pitäisi kyllä laskuttaa. Puhtaasta käyttövedestä taloyhtiöt maksavat Vesilaitoksille. Veden lämmittäminen jää taloyhtiön tehtäväksi. Kulut pitäisi kattaa käyttöperusteisesti.

Joissain asunnoissa on vielä käytössä kylpyamme, joka on todellinen veden tuhlauskaluste. Isojen putkistoremonttien yhteydessä kannattaisi taloyhtiöissä käydä keskustelua ja päättää, mitä kylppärilaitteita asuntoon saisi asentaa.

Suihku / kylpyamme eivät ole ainoita veden kulutuslaiteita asunnoissa. Keittiössä käytetään vettä ruuanlaittoon ja tiskaukseen. Toiset tiskauttavat tiskinsä koneilla, toiset hanan alla juoksevalla vedellä. Astianpesukoneissa on useita ohjelmavaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua ja opetella käyttämään laitteen suomat säästöhyödyt. Sama koskee pyykinpesukoneita.

Tavoitteena pitäisi olla vähäinen veden kulutus ja mahdollisimman pieni pesuaineiden kuormitusvaikutus luontoon.

Veden käyttötottumukset vaikuttavatkosteidentilojen, kylpyhuoneiden ja saunojen rakenteelliseen kestoon. Karkeasti ottaen kosteidentilojen käyttöikä on noin 10 vuotta. Huolimaton kosteidentilojen käyttäminen voi muodostua kalliiksi osakkaille ja taloyhtiölle. Laiteiden-, putkistojen- ja pintamateriaalien tarkastelulla ja huoltamistoimenpiteillä voit vaikuttaa ja siirtää kalliita peruskorjaustoimenpiteitä. Korostan, että tarkkailu koskee niin omistus-, kuin vuokra-asuntoja.

Asuntojen vedenkulutuslaitteista kärkipäähän sijoittuvat Wc-huuhtelulaitteet. Käyttötottumuksilla on tässäkin tapauksensa vaikutuksensa. Jos ko. laite vikaantuu, nousee vedenkulutus erityisen huomattavaksi. Keskivertona ja tavoitteena pidetään kerrostaloasunnoissa noin 140 litraa/asukas vuorokausi kulutusta. Jos vuotavaa Wc-huuhtelulaitevikaa ei huomata tai korjata, nousee kulutus helposti yli 200 l/as/vrk luokkaan. Siksi kannattaakin seurata, että pönttöön ei huuhtelun jälkeen jää lirumaan vesi. Merkkinä pitkäaikaisesta vuodosta, jää toisinaan vuotoalueelle posliiniin piintymää. Huuhteluveden liruminen tai vuotojälkihavainto pitäisi laittaa ”hälytyskellot” soimaan. Ei muuta kuin yhteys huoltoyhtiöön.

Ammattitaitoinen isännöitsijä/huoltoyhtiö seuraa kuukausittain vedenkulutusta ja reagoi viipymättä kohonneisiin vedenkulutusmääriin. Kohonneen vedenkulutusmäärä havainnon pitäisi johtaa asuntojen vesikalustetarkastukseen. Pienenä vinkkinä, asuntokierroksen yhteydessä fiksu kiinteistönhoitaja tekee huomaamaton yleissilmäyksen asuntojen kuntoon ja reklamoi taloyhtiön päättäjille huolestuttavista havainnoista. Tämä ei ole kyttäämistä, vaan perustuu ”yleisen edun” käsitteeseen.

1980-luvulla tuli markkinoille asuntokohtaisia lämpimän- ja kylmän käyttöveden vesimittareita. Niiden perusteella laskutettiin asukkaita vedenkulutuksen mukaan. Ensimmäiset mittarit osoittautuivat useassa tapauksessa epäluotettaviksi ja osin käyttökelvottomiksi. Nykyisin kehitys on kehittynyt ja ko. mittalaitteet ovat osoittautuneet luotettaviksi. Hankintahinta on kuitenkin kohtuullisen suuri, joten niitä asentamaan nykyisin vanhoihin kiinteistöihin vain putkiremonttien yhteydessä. Uusissa asunnoissa asuntojen vedenkulutusmittarit ovat nykypäivää.

Asuntokohtaisia vesimittarilaitteita markkinoidaan veden kulutuksen pienentäjinä. Käytännössä tämä kulutuksen vähentyminen usein toteutuukin. Toisaalta läheskään kaikkiin käyttäjien kulutustottumuksiin näillä mittalaitteilla ei näytä olevan sanottavaa vaikutusta. Vettä lutrataan edelleenkin liikaa. Tähän loppuun voisikin esittää toivomuksena ja ajatuksena, että veden kulutuksen pienentäminen on ekoteko ja osa luonnonsuojelua.

(Kuvat omia otoksia)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up