KIRPPARIKIERRÄTYS ARVOONSA

Kirpputorikierrätys on ekologista, hyödyllistä toimintaa ja sen arvostusta kannattaisi kohentaa. Vuosien varrella kertyy asuntoihin, varastoihin ja vinttikomeroihin uskomaton määrä vaatteita sekä muuta tarpeetonta tavaraa ja sälää, jolle ei ole omaa käyttöä. Kirpputorilta asiakas voi löytää edullisesti käyttötavaraa sekä myös Retroa ja keräilylöytöjä.

Monilta pöydiltä löytyy myös myyjän tekemiä käsitöitä ja koristetuotteita.

Kirpputorilla törmää toisinaan valitettaviin lieveilmiöihin. Myyntiin asettajista enin osa haluaa tavaroiden olevan hyvin näytillä ja käyttökelpoista uuskäyttäjille. Valitettavasti kaikki eivät välitä huolehtia myyntiin tuomiensa tavaroiden säännöllisestä järjestämisestä. Joillakin kirppareilla on pientä rahaa vastaan tarjolla hyllyjen järjestelypalvelua.

 

 

Asiakkaiden käytöksestä olisi myös sanottavaa. Tavaroiden sekoittaminen sekä niiden kuskaaminen toisten myyntipöydille harmittaa myyjäosapuolta. Joukossa on myös epärehellisyyteen taipuvaisia asiakkaita. Sanonta ”tilaisuus tekee varkaan” toimii myös kirppariympäristössä.

 

 

 

En malta olla puuttumatta toiseen ikävään ilmiöön, johon toisinaan törmää. Myyntiin asettajat näkevät vaivaa tavaroidensa kuljettamisesta ja esillä olosta. Luonnollisesti he haluavat saada työstään myös pientä rahallista korvausta harrastukselleen. Pöydän vuokrakauden lopulla useimmiten laitetaan pystyyn “alennusmyynti”. Alennukset ovat tavanomaisesti -50%, myös muita aleprosentteja on käytössä. Tuossa vaiheessa iskevät aletavaroiden kyttääjät, ”ammattilaiset”, jotka kiertävät kirppareita ja ostavat halppistavaroita omiin myyntipisteisiinsä.

 

 

Asiakkaiden pitäisi kuitenkin ymmärtää, että kyseessä ei ole pelkkä tavaroiden vastikkeeton luovutus, hyväntekeväisyys. Kirpputorituotteista tulisi saada käyttöarvoon ja laatuun verrannollinen korvaus. Eivät tavarat itsestään myyntitiskeille hypi. Tavaroiden kuljetus, pöytävuokrat ja esillä pitäminen aiheuttavat ahkeralle kirpparimyyjälle kuluja. Ekologista yrittäjyyttä pitää kannustaa.

Kirpputoripöytien viikkohinnoissa ei ole kovin suuria eroja, joten kilpailua kaivataan. Viikkomaksuja alentamalla edistetään myönteisesti kierrätystoimintaa.

 

Markku Lehtinen, Tampere

 

Julkaistu Tamperelainen lehdessä 12.10.2022.

(Kuvat omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up