SUOJATON OMAISUUS

Yksityisen omaisuuden suojaan panostetaan aivan riittämättömästi. Valotan asiaa lähinnä taloyhtiö näkökulmasta. Monessa taloyhtiössä ovat tulleet riesaksi asti toistuvat varastokoppi murrot. Omakohtaisiin kokemuksiin perustuen ei tunnu mukavalta, kun ovi on murrettu auki, tavaroita on myllätty ja varastettu.

Taloyhtiön velvollisuus on ylläpitää ja korjata ovet ja lukot toimiviksi, peruskuntoisina. Taloyhtiöllä ei ole syytä eikä velvollisuus ryhtyä tekemään irtaimisto varastoalueesta vankilaympäristöä kalterein, lisävaloin tai kameroin. Osakas voi itse halutessaan hankkia lisäturvaa turvalukolla tai hankkimalla kamerajärjestelmä varastoonsa. Koodilukoista ulko-ovissa saadun palautteen mukaan, niissä on ollut tarpeettoman paljon toimintaongelmia.

Tutkintavastuu osakkaan rikosilmoituksen jälkeen, on virkavallalla. Käytäntö valitettavasti on osoittanut ettei poliisilla ole mielenkiintoa asioiden hoitoon resurssien vähyyteen vedoten. Rikosilmoitus on kuitenkin tehtävä, koska vakuutusyhtiö vaatii sitä korvausehtona. Toisaalta rikosilmoitus tuntuu turhalta, jos vahingon vakuutusomavastuu  ei ylity.

 

Vakuutukset on tarkoitettu teoriassa korvaamaan vahinkoja. Vakuutusten välillä on eroja. Perusvakuutukset jättäisin kättelyssä omaan arvoonsa. Niiden tuoma vakuutusturva on häilyvä. Laaja kotivakuutus on mielestäni ainoa oikea valinta. Vakuutusyhtiöiden tarjoamissa vaihtoehdoissa on eroja. Kannatta lukea ”rivien välistä” ja muistaa ”hyvällä on hintansa”.

Asuntoa vuokrattaessa vuokralaiselta on syytä vaatia nähtäväksi kattavan kotivakuutuksen asiakirja ja merkitä se vuokrasopimukseen.

Lopuksi vielä marssijärjestyksestä vahingon tapahduttua. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja. Hänen tulee kiinteistöammattilaisena opastaa ja neuvoa osakasta. Tämä koskee kaikkia taloyhtiöympäristössä tapahtuneita vika ja vahinkoasioita.

(kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia)

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin. If necessary, I only respond to comments in Finnish.

Lähetetty Aamulehteen, Tamperelaiseen ja Pirkkalaiseen 14102023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up