Taloyhtiöt joutuvat ikäkaarensa aikana teettämään usein ja monenlaisia remontteja rakenteiden sekä ympäristön ylläpitämiseksi teknisesti toimivina. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana, jos hyvin käy, ei isompiin korjaustoimiin yleensä tarvitse ryhtyä.

Rakentajayritys (Grynderi) on vastuussa 10 vuoden aikana (ns. kymmenvuotisvastuu) havaituista tekemättömistä työsuorituksista sekä vakavista teknisistä virheistä ja puutteista. Tuona aikana taloyhtiön tulee tarkkailla kiinteistön teknistä ja rakenteellista kuntoa sekä aina viipymättä reklamoida havainnoistaan rakentajayritykselle. Tuossa vaiheessa rakentajayrityksen kiinnostus yleensä hiipuu taloyhtiön murheisiin ja korjaustoimenpiteiden aikaansaamiseksi voidaan joutua käyttämään järeimpiä toimenpiteitä.

Kymmenen ensimmäistä vuotta taloyhtiössä ovat tarkkailun aikaa. Jos tuona aikana lepsuillaan, voidaan pidemmässä juoksussa joutua myöhemmin tekemään osakkaiden kustannuksella kalliita korjaustoimenpiteitä.

Tarkkailuvastuu on erityisesti taloyhtiön hallituksella. Hallituksen tulee isännöitsijänsä avustamana olla hereillä, kuunnella osakkaidensa viestejä, tarkkailla itse rakenteiden kuntoa ja laitteiden toimivuutta sekä tarvittaessa käyttää ulkopuolista ammattiapua. On luonnollista, että ammattityö maksaa. Se on todennäköisesti kuitenkin pieni hinta kokonaislaskussa, joka taloyhtiölle saattaa kolahtaa.

Mitkä sitten ovat yleisimpiä vikoja. Teknisten laitteiden mitoitus ja suunnitteluvirheet, rakenteiden lämpövuodot, vesikaton vuodot sekä tontilla tehdyt huleveden ohjailuun liittyvät tekniset ratkaisut. Lisäksi elementtien saumaus ja elementtien liittyvät rakenteet sekä pohjakerroksen halkeamat muodostavat sen virhekirjon joiden tarkkaamista on hyvä suorittaa.

Korjaustoimista, joita rakentajayritys suorittaa, pitää vaatia selkeä työsuunnitelma, aikataulu ja sopia takuuvelvoitteista. Ennen korjaustoimia on syytä sopia valvontavastuusta ja korjaustyön vastaanottomenettelystä.

Siinä vaiheessa kun urakoitsija esittää taloyhtiölle, että työt on tehty, pitää olla tarkkana. Jälleen kerran on haettava ammattiapua, jos vähänkin on epäilyjä töiden keskeneräisyydestä.

Hallituksen jäsenen ei pidä hyväksyä keskeneräistä työsuoritusta. Koko prosessin aikana isännöitsijän vastuuta ei voida vähätellä. Hänen pitäisi toimia prosessin ”moottorina”, toimia ammattimaisesti. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja ja hänen tulee toimia sen mukaisesti.

(Kuvat omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up