SYKSYN ALUN AJATELMIA

Syksyä on ilmassa, ei tarvitse hikoilla. Kuumana tosin käy keskustelu bilettäjien ja muiden paperitöitä tekevien vastuista ja vastuullisuudesta. Silloin on aihetta toimenpiteille, kun kansalaisten turvallisuutta vaarannetaan tai julkaistaan juttuja joista voisi olla hyötyä sähköiselle tai aseelliselle hyökkäykselle rauhanomaista maata vastaan.

Koulut pääsivät aloittamaan normaalit oppimisrutiininsa. Suuri joukko pieniä ihmisenalkuja aloitti koulutien. Myös koulurauha julistettiin, vaan miten se toteutuu. Ammattilaisten mielestä koulurauha on lähes rikkumaton ja sen hallinta on hyvissä käsissä. Toisaalta, kun kuuntelee vähän tarkemmalla korvalla, moni oppilas kokee koulussa edelleen psyykkistä tai fyysistä väkivaltaa. Radiosta kuuntelin, kun ammattilainen väitti lukutaidon heikkouden johtuvan vanhemmista. Eivät kuulemma luetuta lapsia. Tulihan tämäkin selväksi.

 

Suojatiet ja liikennevalot ovat jalankulkijoiden turvaksi. Näyttäkää hyvät vanhemmat lapsillenne turvallista mallia. Punaisia päin kävely ja polkupyörällä ajelu sekä tahallinen kuppailu tietä ylitettäessä eivät paranna liikenneturvallisuutta. Huonoilla esimerkeillä vaarannatte lastenne turvallisuutta.

 

Rahan käyttö ja maksujen korotukset näyttävät olevan suhteellinen käsite. Poliittiset ryhmät saadaan rauhoittumaan, kun niille suodaan toimielimissä 1. ja 2. varapuheenjohtajan pestejä. Satojentuhansien eurojen meluvalleja rakennetaan tienpätkille, joissa vuosien saatossa liikennemäärät ovat tutkitusti pienentyneet. Asukaspysäköinnin maksujenkorotukset, vaikka ovat 40 prosentin luokkaa, eivät onneksi ole kiusantekoa. Kyllä kansa rahoittaa ja maksaa.

Tampereen kaupunki on hionut tulevaisuuden strategiansa kärkeä. Sen mukaan edessä on ”lumoava arki”, fiksu kasvu” ja tie on ”maailmalle auki”. Tampereella voi ”asua eurooppalaisittain urbaanisti”, toimia ”ekologisesti kestävästi” ja tukea ”monikulttuurisuutta ja -kielisyyttä sekä arjen kansainvälistymistä”.

 

Ovatko nämä ”Taivaanrannan maalarien” sutaisemat siveltimien vedot tavallisen kansalaisen ensimmäisiä huolen aiheita? Strategian kärkeen eivät ole kivunneet nopean terveydenhoidon saatavuus, kohtuuhintainen asuminen, verojen ja käyttökorvausten korotuksista pidättäytyminen eikä ikäihmisten ihmisarvoisesta elämänehtoosta huolehtiminen.

Markku Lehtinen

(kuvat ovat omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up