Asunnon huoneilman laatu on ensiarvoisen tärkeää. Terveydelliset haitat lisääntyvät, jos korvausilman saanti rajoittuu tai poistokanavat ja -laitteet eivät toimi suunnitellusti. Tästä seuraa myös rakenteellisia kosteusongelmia. Erityisesti, jos yhtiö sijaitsee alueella jossa rakennustyöt, liikenne tai teollisuus lisäävät ilman epäpuhtauksia, tulisi Iv-laitteet puhdistaa suositeltua useammin.
Taloyhtiöissä siirretään liian usein tiedonpuutteen tai kustannussyistä Iv-laitteiden puhdistusta. Iv-laitteiden puhdistus ja säätö 10 vuoden välein on ainakin kaupungeissa aivan liian pitkä aikaväli. Käytäntö on osoittanut sopivaksi puhdistusjaksoksi 7-8 vuotta.

 

 

Iv-koneiden, hormien ja venttiilien puhdistu ja säätö on ammattilaisten tehtävää. Liian usein törmää ammattitaidottomiin urakoitsijoihin, jotka tekevät urakan hosumalla. Jos yhtiöstä ei löydy selkeää vanhaa asuntokohtaista Iv-mittaus raporttia on ennen puhdistustyöhön ryhtymistä tehtävä kuntokartoitus mittausraportein. Tästä saadaan vertailupohja uudelle puhdistus- ja säätötyölle. Varmistukseksi tarkastuttaisin raportin vielä ammattilaisella, jos tilaajan oma ammattitaito ei siihen riitä.
Puhdistus- ja säätötyön jälkeen tulee asukkailta usein valituksia vetoisuudesta ja meluhaitasta. Kun ”röörit” on puhdistettu, on tämä ilmiö valitettavasti yleistä. Jos poistokoneet ovat portaattomasti säädettäviä, säätöjen avulla pitäisi päästä helpommin toivottuun tulokseen. Portaallisesti toimivissa huippuimureissa voi haittojen vähentäminen olla haasteellisempaa ja työn onnistuminen saattaa vaatia useampia asuntokohtaisia lisäsäätöjä.
Asukkaille pitäisi antaa seikkaperäiset ohjeet hänen omista velvollisuuksistaan venttiilien puhdistuksen, ikkunasuodattimien vaihdon ja korvausilman saatavuuden suhteen. Myös opastusta asunnon oikeasta tuuletustavasta tarvitaan.

 

 

 

Perusohjeena voidaan pitää, että osakas puhdistaa venttiilin asunnon puoleiset osat, koskematta säätöihin.

 

Liesituulettimet, jotka ovat osakkaan hankkimat ja jossa on aktiivihiilisuodatin ovat kokonaisuudessaan osakkaan omalla vastuulla.
Luvattomiin asuntokohtaisiin Iv-kytkentöihin tulisi puuttua jo asuntoremontin ilmoitusvaiheessa, tiedottamalla niistä osakkaille etukäteen. Liian usein törmää tapauksiin, jossa osakas on kytkenyt erillisen aktiivihiilisuodattimella varustetun liesituulettimen suoraan poistoilma hormiin.
Oma lukunsa ovat Ilmalämpöpumput. Niiden lupa-, asennus- ja käyttö asioista pitää kirjoittaa ihan oma juttunsa.

( Kuvat: Omat otokset )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up