KATSE PAREMPAAN VUOTEEN

Näin vuoden vaihtuessa olisi hyvä katsoa taakseen, pohtia, missä on menty metsään. Kulunut vuosi on usealla tavalla ollut murheellinen. Järjetön sota Euroopan keskiosassa vaikuttaa meihin monella tavalla. Ihmisten tuskaa ja pakolaisongelmaa ei rahalla voi mitata. Järjettömät Euroopan ja oman maamme energiaratkaisut lisäävät elinkustannuksiamme. Kansalaisten lisäkustannukset ovat räjähtämässä käsiin. Maamme hallitus pitää ainoana raukaisuna velan ottamista velan päälle. Nyt pitäisi kiireesti satsata ydinenergian lisäämiseen ja ottaa varajärjestelmänä kotimaiset käytöstä poistetut energiaratkaisut uudestaan käyttöön. Hallitus seisoo tumput suorana, odottaen tulevia eduskuntavaaleja. Vaikka olen skeptikko, toivon ja uskon kansalaisten antavan pitkät nykyiselle hallituskoalitiolle.

 

Elämme yhteiskunnassa jossa pelaamista ja voittamista korostetaan sekä kannustetaan liiaksi. Ihmiselo on rajallisen lyhyt ajanjakso, siitä ei saisi tehdä oravanpyörää. Tärkeämmät seikat, kuten inhimillisyys ja empaattisuus jäävät helposti kilpajuoksun jalkoihin. Kateus, tuo tuttu kansantautimme vie liian usein voiton arjen askareissa. Politiikassa pyörii koneistoja ja omanedun tavoittelua, joilla pyritään ansoittamaan kanssaihmisten polkuja.

Somella on ”pukin sorkkansa” mukana hallituksen tukemisessa ja opposition mollaamisessa. Media ohjailee kansalaisten mielipiteitä luomalla omia kvasitotuuksia, joita se nappaa muualta ja muokkaa käyttöömme.

Meille on annettu erilaiset eväät kohdata ympäristön paineita. Kaikilla ei ole riittävää tietämystä ja/tai paineensietokykyä. Tästä seuraa altistuminen manipuloinnille, tuskaa ja kärsimystä.

Otetaan nyt vuoden vaihtuessa elämällemme uusi suunta. Pyritään rehellisyyteen, ollaan ystävällisiä ja oikealla tavalla nöyriä. Nöyrä ei tarkoita kynnysmatoksi heittäytymistä, vaan valmiutta katsoa ”sormien välistä”. Tämä ei tarkoita ilkivallan ja rikollisuuden edessä nöyrtymistä. Päinvastoin, tällä sektorilla tarvitaan runsaasti asenteiden muuttumista turvallisuutemme lisäämiseksi. Tähän kohtaan lisäisin myös hyväveli järjestelmään sekä nepotismiin puuttumisen.

Toisen ymmärtäminen ja hyväksyminen, myös toisen sietäminen, kuuluvat oikeaan elämään. Jos edelliset määritelmät toteutuvat elämässäsi, saat olla kiitollinen itseesi ja ystäviisi. Näillä eväillä on hyvä aloittaa uusi vuosi.

 

Omassa elämässäni en ole pyrkinyt kulkemaan laumassa, vaan ajattelemaan itsenäisesti, koska se ei maksa mitään.

 

Markku Lehtinen, Tampere

 

(Kuvat ovat omia otoksia ja sieppauksia)

Teksti lähetetty 29122022 Tamperelainen ja Aamulehteen sekä Pirkkalainen ja SydänHäme lehtiin 12012023.

Julkaistu Pirkkalainen lehdessä 18012023.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up