LIIKENNESUUNNITTELUUN SUUNNAN MUUTOS

 

Meillä kaupunkilaisilla on käsittääkseni oikeus valita millä kulkutavalla liikumme kaupunkialueella. Tähän oikeuteen kuuluu olennaisena osana sujuva liikkuminen sekä kulkuvälineiden kohtuuhintainen, ongelmaton pysäköintimahdollisuus myös kaupunkikeskustassa. Lyhytaikaista asiointipysäköintiä varten tarvitaan erityisesti maanpäälisiä pysäköintipaikkoja.
Tampereen asemakaava- ja liikennesuunnittelussa edellä kerrottu ei toteudu. Meillä ratikan ja kaksipyöräisten edut ja tavoitteet jyräävät muiden liikkumismuotojen etuja ja oikeuksia. Henkilöautoilun kulkemisrajoitusten lisäksi myös ammattimainen tavaroiden jakeluliikenne myyntipisteisiin on jo nyt riittävän työlästä.
Kyttälän alueelle kaavaillaan huomattavia autoilua ja pysäköintiä haittaavia liikenneratkaisuja.
Särkänniemen huvipuiston ja Mustanlahden satama-alueen asemakaavassa nro 8663 autoilijoiden oikeutta saapua sujuvasti kohdealueille on tarkoituksellisesti hankaloitettu. Tamperetta mainostetaan turisteille kaupungiksi, jossa on paljon tekemistä ja nähtävää. Samalla kuitenkin haitataan liikennejärjestelyin turistien sekä kaupunkilaisten liikkumista kohdealueille. Erityisesti lapsiperheet, ikäihmiset ja liikkumisrajoitteiset joutuvat kohdelluiksi toisarvoisina kansalaisina. Kalliit pysäköintimaksut ja ”sakkorysät” harmittavat sekä stressaavat kulkijoita, tuoden tyydytystä vain parkkifirmojen kassaan. Kaupungin tulisi huomioida myös, että asukaspysäköinnin vyöhykkeiltä löytyy riittävästi parkkipaikkoja maksujen vastineeksi.
Mustanlahden satamaan saapuville vieraille ei ole suunniteltu riittävästi laituripaikkoja. Myös kuntalaisten purjehduskaudeksi vuokraamien venelaituripaikkojen määrää on suunnitelmissa vähennetty. Suunniteltu asemakaavaratkaisu hankaloittaa kulkua veneille sekä vaikeuttaa tavaroiden rahtaamista.
Osa lukijoista varmaan ajattelee, että taas se äijä napisee. Tampere on kuitenkin pohjimmiltaan mukava kaupunki asua. Meidän ei pidä suhtautua kritiikittömästi päättäjien suunnitelmiin ja tekemisiin. Tavoitteena on nostaa esiin ongelmakohtia sekä toivoa, että tulevaisuuden suunnittelijat osaisivat tehdä parempia, asukaslähtöisempiä kaavoitusratkaisuja.
Rongankadun alueelle tuleva polkupyöräkaista romuttaa perinteistä kaupunkimaisemaa.
Satakunnankadulle, Tammerin risteykseen suunnitellaan liikennevalotonta liikenneympyrää. Toivottavasti siitä saavutetaan hyötyä. Vähentää se ainakin liikennevalohuollosta vastaavien työsarkaa.
Näihin, kuten moneen muuhun kaavamuutokseen satsattuja rahoja voitaisiin suunnata ihmisen hyvinvointiin, terveydenhoidon palvelujen parantamiseen.
Julkaistu Aamulehdessä 14.4.2022 ja Tamperelaisessa 20.4.2022.
(Kuvat nettisieppauksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up