JÄTTEEN KERÄYS JA ONGELMATILANTEET

Jätehuollon kerrotaan talousalueellamme toimivan joustavasti ja hintakilpailukykyisesti. Pirkanmaan Jätehuolto Oy hoitaa ja hallinnoi monopolioikeuksin jätehuoltoamme. Kilpailuttaa kuljetukset sekä määrittää eri jätelajikkeiden käsittelyhinnat. Kuljetusliikkeet joutuvat hinnoittelemaan tarkoin urakkansa, jotta saisivat kuljetussopimuksen. Taloyhtiöt maksavat kiltisti jäteastioiden tyhjennyksestä. Joulukuusien poisvientiin on kappalehinta. Näin toimitaan, koska ei ole valinnan mahdollisuutta.

Käsittelen tässä kirjoituksessa pääsääntöisesti taloyhtiöiden jätehuoltoasioita. On muistettava, että kaikki ongelmat eivät johdu jätehuoltomonopolista.

Taloyhtiöiden jäteastioiden tilavuuden määrittäminen ennustettavan jätekertymän mukaiseksi onnistuu harvoin täysin. Muuttuvia tekijöitä tuovat mm. arkipyhät ja vuodenajat. Toisaalta jäteastioiden luukkujen koko, esim. pakkausjätteiden osalta valitaan usein liian pieneksi. Myös paperijätteen määrää väheksytään. Jäykkä jätekeräysjärjestelmä tuo toisinaan oman ongelmansa. Jäteastioiden täyttyessä ennalta arvaamattomasti tai jäteastioiden eteen luvattomasti pysäköidyn kulkuneuvon estäessä tyhjennyksen, voi astian tyhjennys siirtyä viikolla eteenpäin.

Katkoja tyhjennyskäynteihin voi myös aiheutua tyhjennyskaluston rikkoutuessa. Sijaiskaluston saanti ei aina onnistu.

 

Vikaa on käyttäjissäkin. Jäteastian kantta ei koskaan pidä jättää auki. Muutoin käy kuvan mukaisesti. Linnut tulevat lajittelemaan. Jos jäteastia on täynnä, voisi jätepussit palauttaa lyhytaikaisesti omalle parvekkeelle odottamaan jäteastian tyhjennystä. Alueella, josta kuva, on toinen yhteiskäyttö roskisalue. Sieltä voi myös käydä tarkastamassa onko astioissa tilaa.

En kehota viemään luvattomasti jätepussia naapuriyhtiön roskikseen, siitä voi äkkiä syntyä lihava riita.

Jätteet pitää aina laittaa astiaan, ei sen vierelle. Jätealue ei myöskään toimi kierrätyskeskuksena.

Lajiteltavien jätteiden astioihin ei pidä laittaa muita jätteitä kuin mitä kyltissä lukee. Jos lajittelujätteiden seassa on pienikin määrä muita jätteitä, tulee koko astiasta kallista sekajätettä ja me maksamme sen.

Kauppakeskuksissa sijaitsevien jäteasemien käytössä on myös toivomisen varaa. Puuttuvat sekajäteastiat sekä eri jäteastioiden täyttämisen vaikeus liian pieniksi mitoitettujen täyttöaukkojen johdosta, tuovat ongelmia. Mainitut seikat eivät edistä käyttäjien jätteenlajittelu innostusta.

 

Päivitetty 11.04.2024.

Kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia.

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin.

If necessary, I only respond to comments in Finnish.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up