JALANKULKIJAT, SAAMMEKO LIIKKUA TURVALLISESTI

Kesä on tulollaan ja monenlaista kulkuvälinettä ilmestyy ja on jo ilmestynyt kevyenliikenteen väylille. Suurin osa laitteiden käyttäjistä onneksi ajelevat fiksusti. Joukossa on kuitenkin laitteita viritteleviä, holtittomasti ajelevia, säännöistä piittaamattomia kuljettajia. Ollaanpa tarkkana.

Pari varoittavaa esimerkkiä on paikallaan.

Jokin aikaa sitten näin kuvan näköisen, sähköskootterin jalankulkuväylällä. Tarkemmin kerrottuna paikka oli Tampereella, Nuolialantiellä.Ajellessani autolla säädettyä 40 km/h nopeutta, tällä sähköisellä vempaimella pyyhällettiin jalankulkijoiden välistä vähintään 50 km/h. Tilanne näytti erittäin vaaralliselta. Esitteen mukaan näiden laitteiden huippunopeus on 25 km/h.

 

Olin yhteydessä näitä laitteita myyvään tahoon, josta sain oheisen asiallisen vastauksen. ”Tätä ajoneuvojen ”virittelyä” on tehty kautta aikojen ja laitontahan tämä on, olipa sitten kyseessä polttoaine, tai sähkökäyttöinen ajoneuvo. Tälläisissä tapauksissa tuotteiden takuu kuitenkin raukeaa. Valitettavasti tälläiseen asiaan ei kuitenkaan tuotteen myyjä, maahantuoja ja tai valmistaja pysty vaikuttamaan, eli aina löytyy joku taho joka viritysosia / ohittimia ajoneuvoihin valmistaa. Tuotteiden käyttö- ja turvallisuusohjeet sisältyvät aina toimitus sisältöön ja toki on harmillista etteivät kaikki näitä noudata ja laittomuuksia tehdään”.

Sähköpotkulautojen käyttäjät eivät useinkaan näytä noudattavan säädöksistä, eivätkä välitä jalankulkijoiden ja itsensä turvallisuudesta. Tästä kertovat läheltäpiti tilanteet ja Acutan reissut.

Olin myös yhteydessä TIER sähköpotkulautojen asiakaspalveluun. Tässä vastaukset esittämiini kysymyksiin:

-Onko käyttäjällä edelleen kypäräpakko? Kyllä, kypärät ovat pakollisia

-Onko sallittu käyttäjämäärä edelleen yksi? Käyttäjien määrä on edelleen 1

Onko sallittu käyttäjän alaikäraja edelleen 18 vuotta? Oikein, alaikäraja on 18 vuotta

Mikä on suurin säädetty nopeus? Enimmäisnopeus sähköpolkupyörille on 25 km/h ja sähköskoottereille 20 km/h.

Jalankulkuväylillä liikennöinnin valvonta on minimaalista, voisi sanoa hyvin harvinaista. Eikä silloinkaan nopeusvalvonnan lisäksi puututa laitteiden kuntoon, valoihin, jarruihin, suojavarusteisiin, omiin kyhäelmiin esim. pikkulasten kuljetushäkkyröihin.

Miksi säädettyjä lakeja ja säädöksiä ei valvota. Jos sattumalla valvotaan, virheistä ja puutteista ei rangaista. Liikennesuunnittelijat, päättäjät ja poliisi suhtautuvat välinpitämättömästi jalankulkijoiden turvallisuuteen. Polkupyöräteiden lisääntyvällä rakentamisella ei liikenneturvallisuutta paranneta. Päinvastoin, niillä edesautetaan kevyen liikenteen liikkumisnopeuksien kasvamista.

Kulkuvälineiden käyttäjien piittaamattomuus näkyy asuinympäristössämme.

Jalankulkijoiden turvallisuus moottorikäyttöisten laitteiden yleistyessä on heikentynyt. Erityisesti lapset ja ikäihmiset joutuvat vaaratilanteisiin yhä useammin.

 

Päivitetty 10.04.2024.

Kuvat ovat omia otoksia tai sieppauksia.

Vastaan tarvittaessa vain suomenkielisiin kommentteihin.

If necessary, I only respond to comments in Finnish.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up