REMONTOIDAAN, REMONTOIDAAN, REMONTOIDAAN

Aamulehdessä 7.4.2021 Tellervo Tuominen ihmettelee, miksi Nekalan koulurakennus joutuu remontin kohteeksi, vaikka edellisestä remontista on kulunut vain muutama vuosi.
Kunnallinen rakennussuunnittelu, rakennuttaminen ja remonttien valvonta eivät aina näytä olevan hallinnassa. Tästä ovat osoituksena lukuisat kohteet, joissa on jouduttu tekemään suuriakin korjauksia muutaman vuoden jälkeen remontin valmistumisesta. Ongelmat ovat usein kohdistuneen rakennusten ilmastointiin ja kosteusongelmiin.
Tampereen uimahallit, Tipotien terveysasema, Hatanpään sairaala sekä lukuisat koulut ja lasten päivähoitopaikat ovat tässä valitettavina ja kalliina esimerkkeinä. Tampere-talon peruskorjaus- ja laajennushankkeen suunnittelu ja toteutusvaihe eivät ns. menneet putkeen. Tuolloin lisäkustannuksista jouduttiin kiistelemään urakoitsijan kanssa. Vanhojen rakennusten museaalisissa ja arkkitehtonisissa ratkaisuissa pitäytyminen ei edistä rakennusten pitkäikäisyyttä. Vanhoista virheistä pitäisi ottaa oppia.
Kun remontteja suunnitellaan, tulisi tavoitteen olla ratkaisut, joilla saavutetaan varma ja toimiva pitkäikäinen remonttitulos. Näennäisesti edullisilla toteutusvaihtoehdoilla saadaan aikaan usein ”sutta ja sekundaa”. Vanha kansanviisaus toteaa ”ettei köyhällä ole varaa valita halvinta”.  Urakoitsijaa valittaessa tehdään virheellisiä valintoja. Kilpailuttamissäädöksiin on helppo vedota. Valitaan urakoitsija hinnan, ei välttämättä laatuperusteisesti. Jätetään huomioimatta urakoitsijan aiemmat aikaansaannokset.
Tiedossani ei ole tapausta, jossa keskeneräisen tai huonon työtuloksen hyväksynyt rakennusvalvonta olisi joutunut vastuuseen hyväksyttyään epäkelvon urakkatyön.
Kokoomuslaisena arvostan kestävää kehitystä. Tämän pitäisi olla tavoitteena aina remontteja tehtäessä.

Tätä kirjoitusta on tarjottu paikallismedioille.

(Kuvat omia otoksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up