SOTE TYÖ JA LÄÄKÄRINVALAN TOTEUTUMINEN

Paikkakunnan lehdessä ihmeteltiin miksi ”Sairauksien takia ollaan nyt paljon poissa töistä”. Mietitäänpä mistä tämä johtuu. Potilas ottaa yhteyden, tässä tapauksessa vakavan tulehduksen johdosta terveysaseman ajanvarausnumeroon tiistaina kello 13:48 jättäen soittopyynnön. Vastaaja ilmoittaa ”otamme yhteyden mahdollisimman pian”. Soittoon vastataan vasta torstaina kello 8:20. Potilas on jo tuolloin hakeutunut omatoimisesti terveysasemalle ja pitkän jonotuksen jälkeen päässyt terveydenhoitajan pakeille. Live lääkärillä ei ollut aikaa potilaalle.

Takaisinsoittopalvelussa tulisi huomioida, ettei potilas aina voi olla terveydenhoitajan tavoitettavissa. Puhelimella ei voi tavoittaa katvealueilta, esim. kellarista tai autohallista, koska ei ole kenttää. Potilas voi myös istua pöntöllä, josta hän ei ehdi vastaamaan. Kokemusperäisesti toinen takaisinsoitto voi tapahtua vasta seuraavalla viikolla.

 

Sairauspoissaolot muodostuvat pitkittyneistä hoitoon pääsyn ajoista. Toinen merkittävä seikka on lääkityspolitiikka. Vaikka kokemusperäisesti potilas kertoo lääkärille aiempien lääkitysten tehottomuudesta, lääkäri kuitenkin määrää tätä tehotonta lääkettä. Monen monta päivää ehtii vierähtää ennen kuin potilas saa tehokkaampaa, parantavaa lääkettä. Mutta ei siinä kaikki. Kun tulehdusarvo (CRP) laskee hieman, tehokkaamman lääkkeen antaminen lopetetaan. Tästä seuraa lääkityskierre, joka pitkittää potilaan parantumista. Nuoret lääkärit eivät muuta (lue; eivät uskalla muuttaa) vanhempien lääkärien määräämiä lääkityksiä.

Vanhaherra Hippokrates kirjoitti aikoinaan perustavoitteet lääketieteelle. Alkuperäisestä valatekstistä on sittemmin muokattu nykyisin käytössä oleva ”Lääkärin vala”. Valassa todetaan mm. ”Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen”. Viivytyksetön pääsy lääkäriin, potilaan kuunteleminen ja aiempien kokemusten huomioiminen lääkityksessä sekä lääkityksen ja potilaan tilan seuranta, kunnes potilas on terve, eivät toteudu Sote Suomessa. Nykyisessä terveydenhoitojärjestelmässä potilaan hyvinvointi näyttää jäävän toiselle sijalle, potilaan hoitoa ja lääkärin työtä kahlitsevien byrokraattisten rajoitteiden johdosta.

Tämän kirjoituksen lukijan tulee huomioida, että terveydenhoitopalvelut poikkeavat onneksi terveysasemien välillä. Kysymys on henkilökunnan halusta hoitaa tehtäviään potilaan edun mukaisesti. Tämän tekstin kritiikki kohdistuu Hatanpään terveysasemaan ja kotisairaala palveluihin.

 

Markku Lehtinen, Tampere

PS. Tämä kirjoitus perustuu minulle rakkaan henkilön sote kokemuksiin. Eikä tässä ole läheskään kaikki.

(kuvat ovat kopioita tai omia otoksia)
Lähetetty Tamperelainen ja Aamulehteen 21012023.

Lähetetty Pirkkalaiseen 03022023 Muokattuna.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lääkärinvala

Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.

Työssäni noudatan lääkärin etiikkaa ja käytän vain lääketieteellisen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödyllisiksi osoittamia menetelmiä.
Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani otan tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat.

Pidän jatkuvasti yllä korkeaa ammattitaitoani ja arvioin työni laatua. Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani,
kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Rohkaisen potilaitani kysymään tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Kunnioitan potilaani tahtoa. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up