NUORET JA VANHUKSET VÄLIINPUTOAJINA

Sanotaan meidän suomalaisten olevan pihiä kansaa. Yleensä mietimme mitä ostamme, sijoitamme tai säästämme. Tilanne valitettavasti muuttuu kun valta kasvaa. Varojen käyttäminen, kun ne eivät ole omasta kukkarosta, muuttuu päättäjillä toisinaan holtittomaksi. Painoarvojen tärkeysjärjestys hämärtyy. Tällöin varoja voidaan suunnata niille sektoreille joista kuvitellaan saatavan eniten kannatusta.

Kaupunkisuunnittelussa näyttää suunnittelutavoitteena olevan ”Fiksu kasvu”, ”Lumoava arki” jolloin ollaan ”Maailmalle auki”. Näitä pilvikuvia esitetään Tampereen kaupunkiseudun seutustrategiaprosessin visio- ja tahtotila vaiheessa. Suuria suunnitelmia, mutta mitä pieni kansalainen hyötyy näistä strategioista.

Tampereen kaupunki on linjannut lasten leirikoulujen maksuihin huomattavat korotukset. Tässä ovat vastakkain kunnan ja valtion byrokratia. Lisäksi kun oppilaat keräävät eurosiaan luokkareikiä varten, kaupunki työntää pukinsorkkansa väliin ja haluaa kilpailuttaa bussikyydit. Näissä kiemuroissa lapset ja lasten edut eivät päätöksentekijöiden kuvioissa paljon paina.

Nuorten ja ikäihmisten keskinäinen kanssakäyminen avartaa nuoria ymmärtämään elämän rajallisuutta ja vanhukset saavat päivittäiseen ohjelmaansa vaihtelua ja virkistystä. Luonnollisesti tärkeää on suoda nuorille mahdollisuus tienata kesälomansa aikana. Pirha on alkanut pihistämään väärästä paikasta. Aiemmin Koukkuniemessä on ollut 35-40 nuorta vanhusten ulkoiluttajaa. Tälle kesälle on palkattu vain 6 nuorta kahden viikon ulkoiluttamistöihin.

Edellä kerrotut esimerkit ovat vain pieni kuopaisu nuorten ja ikäihmisten ongelmakentästä. Tarvitaan poliittista tahtoa puuttua taloudellisten voimavarojen uudelleensuuntauksiin. Elämämme perusta on terve, taloudellisesti turvattu Suomen kansa. Näihin tavoitteisiin ei päästä velkarasitetta lisäämällä. Tarvitaan koviakin ratkaisuja. Näitä ratkaisuja ei meille ole maamme rajojen ulkopuolelta mikään taho tarjoamassa.

 

Kirjoitus pohjautuu osin Aamulehdessä 30.5.2023 olleisiin artikkeleihin.

Blogi lähetetty Aamulehteen ja Tamperelaiseen 31052023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up