Tampereen kaupunki on mukava kaupunki. Jos sinulla on työpaikka, jonne pääset kävellen tai polkupyörällä. Nyssellä kuljettaessa mukavuus on kaukana. Karja-autoissa direktiivit määräävät teuraseläinten mukavuudesta. Nyssessä tunnelma tiivistyy. Jos olet terve, et tarvitse hammaslääkäripalveluja tai muita terveydenhoitoon liittyviä apuja. Jos olet yksinäinen, terve vanhus tai työtön ja sinulle riittää itsesi ja lemmikkisi ulkoiluttaminen, ei huolta. Jos käyt kulttuuririennoissa tai urheilukilpailuissa sekä piipahdat toisinaan raflassa, ei hätää kunhan jalat toimivat ja sinulla on aikaa eikä pussisi pohjan katselukaan kiinnosta. Läheskään kaikki emme kuulu näiden ”onnekkaiden” tallajien joukkoon. Maksamme veromme, pysäköintimaksumme, hulevetemme, autobensamme. Eikö meidänkin ole syytä saada vastinetta veroeuroja maksavina kansalaisina.
Tampereen kaupungin europussin tyhjä pohja häämöttää, talous on ruikulilla. Ei tarvitse olla kirjanoppinut huomatakseen syyt- ja seuraussuhteet. On käynyt samoin kuin entiselle Huittisten Hullulle Miehelle, hän ”söi enemmän kuin tienasi”. Kaupungin päättäjien pitäisi nyt havahtua mm.  olla hankkimatta uusia palveluja ja vetäistä ruksit vanhojen palvelujen laajentamissuunnitelmille.
Alotteita tehtailevat kunnanvaltuutetut ajattelevat vain itseään, oman imagonsa kohottamista. Valtuusto siunaa mm. vihervasemmistolaisten esittämät kaikenkarvaiset kokeilut ja valitettavasti puolueiden johtava yhteistyökoalitio peesaa mukana. Kuntalaisten maksut nousevat, palvelut heikkenevät ja uusia maksuja suunnitellaan.
Säästö toimenpiteisiin olisi pitänyt ryhtyä jo aiemmin, vähintään viisi vuotta sitten. Talouden hoitaminen on pitkäjänteistä hommaa. Oli kysymyksessä kuntatalous, yritysten johtaminen tai taloyhtiöiden ylläpito, maltia tarvitaan. Poukkoilua ja suunnittelemattomuutta on näkynyt erityisesti nykyisen vaalikauden aikana. Vasemmistolta ja vihreiltä löytyy patenttilääke joka lähtöön. Puuhaamiensa lisämenojen kustantamiseen riittää kun käydään kuntalaisten pussilla, veroeuroja keräämässä. Verojen korotuspyrkimyksille tulisi laittaa hanttiin ja luopua maailmanparantajien huhaa unelmista.
Kun on saatu lupa Ratikan rakentamiselle ja käyttöönottamiselle, lisätään kiireesti suunnitelmia liikenneverkon laajentamisesta. Tätä ”Pyhää lehmää” viedään eteenpäin silmät ummessa, menoja kaihtamatta. Haikaillaan Euroopan kulttuuripääkaupungista ja lisäksi kaadetaan euroja kulttuurin pohjattomaan kuoppaan. Rakennetaan ja korjataan kunnallisia rakennuskohteita, joita taas muutaman vuoden jälkeen saadaan korjata, kun ei osata rakentaa ja valvoa työn laatua kunnolla. Kaavoitetaan uusia asuinalueita, kun kuvitellaan asukkaiden määrän yhtäkkiä ryöpsähtävän kasvuun. Vanhojen asuinalueiden kehittäminen halutaan unohtaa.
Tampereen kaupunki työllistää kiitettävästi konsulttipalveluyrityksiä toimeksiannoillaan. Tuoreena ajatuskuvana on Nokian moottoritien muuttaminen ”paikallistieksi”. Kaupungin päättäjät haluaa lisää maa-alueita kaavoitettaviksi. Jos en pahasti veikkaa pieleen, niin liikenteen sujuvuus jäisi suunnittelussa sivuseikaksi. Toivon myös Nokialta ponnekasta hankkeen vastustusta.
Aamulehti kirjoitti etusivullaan ”Ruuhkat jatkuvat Tampereella, valtiolta ei ole tulossa rahaa”. Ei kai se ole valtion vika, kun paikalliset liikennepäättäjät ovat itse aikaansaaneet liikennekaaokset. Tampereella pitäisi käydä seuraavat kuntavaalit tavoitteena oikaista nykyiset vinoutuneet liikennesuunnittelutavoitteet ja käynnistää Yt-neuvottelut suunnittelusektorille.
Liikennesuunnittelun kielteisen tavoitehakuisuuden lisäksi Tampereella, autoilijoiden harmina toimii hyvin organisoitu ”tulospalkkainen” pysäköinnin valvonta. Pysäköintivirhemaksusta valittaminen on osoittautunut työlääksi, koska asiakaspalvelun joustavuus on rautakangen tasolla. Pysäköintivirhemaksujen lisäksi pysäköintimaksut ovat kohtuuttomia. Pysäköintijärjestelmä luo täysin ylimääräistä stressiä autoilijoille.
Eivätkä nämäkään toimenpiteet vielä riitä, vaikeutetaan yksityistä yrittäjätoimintaa. Tukahdutetaan keskusta-alueen yksityisautoilu ja sitä myötä kauppaliikkeiden kannattavuus. Keskustaliikkeiden markkinavoima hiipuu, koska kauppojen elinvoima vaatii maksavia asiakkaita. Mitä järkeä on lähteä keskustaan ostoksille, poukkoilemaan siellä kaupasta toiseen ja maksaa pysäköinnistä. Yhtä hyvin voit suunnata esimerkiksi Partolan ostosalueelle, ajaa autosi maksuttomille parkkipaikoille ja tehdä vielä edullisempia ostoksia kuin keskustassa.
Tampereen Vesi on yrittänyt vuosikausia saada naapurikuntia pysymään iäisyyskokeilussaan, tekopohjavesi hankkeessa. Pälkäneen kunnanhallitus on tehnyt viisaan ja ainoan oikean päätöksen, erota kalliista ja kuntien itsemääräämisoikeutta loukkaavasta kokeilusta. Kangasala näyttää myös havahtuneen hankkeen vastustajien joukkoon. Toivottavasti muissakin hankekunnissa herätään huomaamaan mihin ”Kankkulan kaivoon” rahoja on käytetty ja ollaan käyttämässä.
Tässä olisi todellinen kohde tutkivalle juornalismille ja juristeille, saattaa vastuuhenkilöt ja puuhamiehet leivättömään pöytään. Ely-keskusta älköön myöskään unohdettako. Sielläkin olisi vastuu ja tavoitekysymyksissä selvitettävää. Tähän asiaan palaan myöhemmin.
Aamulehdessä 11.2.2019 oli kirjoitus Ratinan stadionalueen ”heikosta” tehokäytöstä. Tämäkin henkireikä pitäisi tuhota lisärakentamisella, kuten suunnitellaan myös Etelä-puiston ja Härmälän leirintäalue kohtaloksi. Pyhitetään viimeinen osa Ratinaa urheilulle sekä kunnolliselle kulkuyhteydelle ja paikoitusalueelle. Onkohan tässä Ratinan tapauksessa osasyynä lähialueen asukkaiden kypsyminen muutamaan äänekkääseen konserttiin

 

Valitettavasti nykysuuntaukselle ei näytä olevan näkyvissä suunnanmuutosta. ”Vanha parrat” kunnan  johdossa asettavat ahterinsa mahdollisimman monelle pallille, välittämättä seurauksista. Mitäs ”pikku” virheistä ja ”suosikki” järjestelmistä. Käytäntö on osoittanut oikeuslaitoksen hampaattomuuden kunnallispoliittisten kiemuroiden avaamisessa.
Saatat ajatella, että siinä se äijä taas rutisee lämpimikseen. Vaikka kuinka yrittäisin ajatella positiivisesti, valitettavasti törmää asioihin, joiden soisi olevan paremmin kuin ovat. Kauniin Tampereen päätöksenteossa tehdään ratkaisuja, jotka jäävät tulevien sukupolvien riesaksi ja kalliisti maksettaviksi.

( Kuvat Pisabay, Aamulehti ja Kirjoittaja )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up