Somessa (fasebookissa) on käyty toistuvasti keskustelua paikallislehtemme toimitusvaikeuksista. Aamulehteä on pidetty talousalueemme ykköslehtenä. Olen ollut tilaajana lähes 50-vuotta. Lehden paperiversion vuositilaushinta on tällä hetkellä 426 €. Mitä sillä saamme ? Nimensä mukaan Aamulehden pitäisi ilmestyä aamulla. Oman ajantajuni mukaan aamu tarkoittaa sitä, että tilaajat voivat lukea lehtensä ennen töihin lähtöä, aamupalan yhteydessä tai ottaa lehden mukaansa työmatkalle. Valitettavasti lehti ei läheskään aina odota sinua herättyäsi. Maaseututilaajat ovat saaneet jo totutella tämän ”iltalehden” saapumisaikaan. Painatus ja jakelu eivät pelitä. Lehti hakee toistuvasti jakajia. Työ on ilmeisen heikosti palkattua. Lehti revittelee otsikoilla kannattavuuden kasvusta ja samaan aikaan antaa kenkää osalle toimittajakuntaa. Parantaako tämä lehden tai yleensä median imagoa ?

Entä miten lehden sisältö on muuttunut? Ensin se muutettiin tabloidi kokoiseksi, joka ei sinänsä ole huono asia. Toimittajien kirjoittamien juttujen suhteellinen määrä näyttäisi vähentyneen. Tilattujen juttujen, joita kierrätetään muissakin Lehtitalon julkaisemissa lehdissä, näyttää lisääntyneen. Mainokset peittävät nykyisin huomattavan osan lehden sisällöstä. Siihen lehtitalot luonnollisesti pyrkivät, jotta lehden kassassa kilisisi ja toisi voittoa omistajille. Lukijalle lehden sisältö on tärkeämpi asia. Aamulehti on kokenut saman kohtalon kuin tähdet taivaalla, jotka etääntyvät meistä, Punasiirtymän.

Lehden toiminnassa pitäisi myös huomioida lukijakunnan mahdollisuus ilmaista mielipiteitään. Aamulehti on typistänyt mielipideosastoaan huomattavasti. Julkaistaviksi jutuiksi näyttävät kelpaavan poliitikkojen, yhteisöjen ja paikallisvaikuttajien tekstit. Lehteä, mediaa ja toimittajia ei saa arvostella mielipideteksteissä. Kirjoitin 18.1.2018 jutun, jossa oli lause ”Toimittajan paras ystävä on toinen toimittaja”. Julkaistussa tekstissä ”toimittaja” sanat oli korvattu toimituksen toimesta ”kirjoittaja” sanalla. Muistakin vastaavanlaisista juttujen tekstimuunnoksista löytyy näyttöjä. Sananvapautena käsitän mahdollisuutta julkaista mielipiteitä sensuroimattomasti. Aamulehti on sysännyt Sananvapauden sivuun, käyttäen nyt Lehdistönvapauttaan. Nämä ovat kaksi eri asiaa.
Aamulehden toimituspolitiikkaa voin pitää osasyynä Blogisivujeni avaamiselle. Tietoja sivustostani voitte myös jakaa edelleen…
Vielä lehden sisällöstä. Se on muuttunut yksisilmäiseksi tiettyjen asioiden ja henkilöiden tukemiseksi tai mollaamiseksi. Lehti on kääntynyt pitkälti viherdemarien äänitorveksi. Parhaat esimerkit löytyvät kuitenkin ulkomaan uutisoinnista. Mollataan Eu-järjestelmää arvostelevia, demokraattisesti valittuja valtioiden oikeistolaisia päämiehiä tai Ilmastomuutoskatastrofin kysyynalaistajia. Uusin muotinimitys on ”Oikeistopopulisti”. Aamulehti on sijoittanut populistinimityksen yksipuolisesti oikean laidan kulkijoihin. Yhdysvalloista löytyy kestosuosikki. Sanoipa tai tekipä Presidentti Trump mitä tahansa, väännetään siitä hänelle negatiivinen, naurunalaistava uutinen.
Ylitsevuotavan suosion saavat toimittajat, nämä ihmisoikeus gurut. Heidän kohtaloitaan porataan, kun pistävät nokkansa pahoihin paikkoihin. Katalonian ja Skotlannin itsenäisyyttä ajavat liikkeet saavat jutuissa kannatusta, vaikka tosiasiassa niiden johtajat johtavat oman maansa ja Euroopaa hajoamiseen. Tietovuotajat ovat myös kestosuosikkeja. Hehän ”pelastavat” maansa aiheuttamalla tuskaa ja murhetta vastuuttomilla ”paljastuksillaan”.
Mediassa on muuttunut ääni kellossa.  Edellisen hallituksen aikana media (Radio, Tv ja Lehdistö) keskittyi tuomaan esille opposition ääntä. Media keskittyi arvostelemaan hallituksen toimintaa. Missään vaiheessa hallitus ei saanut työrauhaa. Nyt uuden hallituksen alkumetreillä työrauha näyttää taatulta. Opposition kannanotot on hiljennetty vaikenemalla. Tilanteen seuraaminen ja uuden opposition toivottava yhteistyö tulevat nyt tarkkaan syyniin.
Olen jo usean vuoden ajan kysynyt itseltäni, miksi tilaan kalliin ja satunnaisesti postiluukusta rapsahtavan lehden, kun on muitakin tiedonhankinta kanavia. Pieniä ja edullisempia tai ilmaisia paikallislehtiä, joita seuraamalla pysyt hyvin ajantasalla. Siihen kun lisäät Verkkouutiset, niin se on siinä. Viime aikojen kehitys auttaa tekemään tilaus päätöksenteon helpommaksi. Näköislehtien tilaaminen on yksi ratkaisuvaihtoehto, kunhan valitset sinulle sopivan sisältöisen.

 

( kuvat Pixabay, Aamulehti)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up