Tavaroiden kierrätys Kirpputorien kautta on hyödyllistä ja sen pitäisi olla myös kannatettavaa toimintaa. Vuosien varrella kertyy varastoihin ja vinttikomeroihin uskomaton määrä mm. vaatteita ja muuta tarpeetonta tavaraa ja sälää, jolle ei ole omaa käyttöä. Kirpputorilta asiakas voi löytää edullisesti käyttötavaraa sekä myös Retroa ja keräilylöytöjä.
Asiakkaiden pitäisi kuitenkin ymmärtää, että kyseessä ei ole pelkkä tavaroiden vastikkeeton luovutus, hyväntekeväisyys. Kirpputorituotteilla pitäisi olla käyttötarkoituksensa ja tavaran kunnon mukainen hintansa. Eivät tavarat itsestään myyntitiskeille hypi. Tavaroiden kuljetus, pöytävuokrat ja esilläpitäminen aiheuttavat ahkeralle kirpparimyyjälle kuluja. Yrittäjyyttä pitää kannustaa.

Useimmat kirpputorimyyjät huolehtivat näytteillä olevien tavaroiden hyvästä järjestelystä ja esilläolosta. Toisinaan kuitenkin näkee myyntipaikkoja, jotka ovat lähellä kaatopaikka tasoa. Toisin sanoen pöydät ovat kuin ”kärsällä käännetty ja kerran vielä kiepautettu”. Nämä myyntipisteet alentavat hienoa kirpputori ”aatetta”.  Asiakkaille esittäisin toivomuksen. Jos jostain syystä ette ostakaan käsiinne ottamaanne tavaraa, palauttakaa se omalle paikalleen, hintalapussa mainittuun myyntipisteeseen.

Kirpputori Yrittäjien pitäisi huolehtia paremmin toimitilojensa siisteydestä, ts. liian usein lattioilla juoksentelee ”villakoiria”. Yrittäjien tulisi myös puuttua terhakammin pöytien vuokraajien laiminlyönteihin ja tavaroiden katoamisten tarkkailuun. Ts. huomautettava pöytien siisteydestä ja järjestyksestä sekä tehdä yhteistyössä vartijoiden kanssa pistokokeita tiettyjen ”vakiasiakkaiden” rehellisyydestä, tuotteiden maksamisen suhteen. Jos nämä asiat eivät toimi, vähentyvät maksavat pöytien vuokraajat sekä asiakkaat. Pöydän vuokrakauden lopulla usein laitetaan pystyyn ”alennusmyynti”. Alennukset voisivat olla tavanomaisen -50% sijaan myös -25% ja -75%. Nämä alennusprosentit ovat Kirpputorikohtaisia ja pöytien vuokraajien tulisi vaatia näitä kaikkia vaihtoehtoja Kirpputori yrittäjiltä.
Kirpputoripöytien viikkohinnoissa ei ole kovin suuria eroja, joten kilpailua kaivataan. Viikkomaksuja alentamalla edistettäisiin myönteisesti kierrätystoimintaa.

 

Julkaistu Pirkkalainen lehdessä 16.10.2019.

(Kuvat; Omat otokset,  Kuvien kirppikset ovat lajinsa myönteisimmästä päästä.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up